Atunci cand sunt utilizate articole pirotehnice este important sa se tina cont de mai multe sfaturi de siguranta, astfel incat nimeni sa nu fie accidentat.

Operatorul trebuie sa se miste dupa aprinderea sigurantei

Operatorul aprinde siguranta si apoi ar trebuie sa plece cat de departe poate. Tragediile se intampla atunci cand oamenii se apropie prea mult de artificiile care explodeaza. Unul dintre cele mai urate incidente a avut loc in 2015, cand un barbat a murit dupa ce si-a folosit capul ca rampa de lansare a artificiilor. Alte rani accidentale implica arsuri, laceratii si pierderea membrelor.

Peste jumatate dintre cele 10.000 de rani cauzate de artificii in 2019 au fost arsuri pe fata, maini, brate si picioare. Aceasta inseamna ca multi utilizatori au stat prea aproape de artificii.

Operatorul nu trebuie sa tina in mana artificiile pe care le aprinde (inclusiv bombe fumigenele si petardele). Nu se vor taia si nu se vor scurta sigurantele pentru a accelera procesul de aprindere.

Mai multe artificii nu sunt intotdeauna mai bune. Sigurantele legale trebuie sa arda cel putin trei secunde, dar nu este o perioada foarte lunga de timp. Daca sunt aprinse mai multe sigurante, este ideal ca operatorul sa isi asigure o fereastra de timp pentru a pleca dintre ele. 

Se va lua in considerare un singur foc de artificii mai mare pentru marea finala, in loc sa se aprinda tone de artificii mai mici intr-un timp scurt.

Este important ca cei mici sa fie tinuti departe de artificii si de bucatile care cad din ele atunci cand explodeaza in aer. Desi sunt o baza distractiva pentru picnicuri si alte sarbatori, parintii trebuie sa fie in zona pentru a proteja copiii de resturile ce pot sari din artificiile mari.

Artificiile defecte reprezinta intotdeauna un risc. Uneori artificiile nu se sting. Lucrul important de stiut aici este ca nu ar trebui sa se incerce niciodata artificiile care sunt stricate sau care nu au explodat. 

Artificiile nedeclansate trebuie lasate sa stea timp de 5-10 minute inainte de a le pune intr-o galeata cu apa. Acest lucru poate preveni ranirea in urma unei explozii intarziate si poate dezarma permanent dispozitivul pirotehnic astfel incat sa poata fi aruncat.