Agricultura este sectorul economiei cu cea mai mare rata de consum de apa. Cu toate acestea, resursele de apa ale lumii nu sunt suficiente. Prin urmare, este necesara o irigare automata eficienta si economica, care sa asigure plantelor cantitatea necesara de apa.
In timpul secetei severe, numai utilizarea unor sisteme de irigatii agricole adecvate va garanta irigarea corespunzatoare a campurilor.
Pentru a functiona corect, orice sistem de irigare destinat culturilor agricole trebuie sa aiba 3 componente:
- sursa de apa si o statie de pompare;
- linii de transport, adica conducte sub presiune care aduc apa in camp;
- dispozitive de stropire sau de picurare.
Apa folosita in irigatii poate proveni din diverse surse, precum:
- rezervor;
- rau;
- canal;
- panza freatica.
In ultimii ani, sistemele de inalta presiune bazate pe utilizarea unor sisteme cu tamburi s-au dovedit cele mai bune in irigarea tuturor tipurilor de culturi. Pentru a reduce consumul de energie si a economisi apa, tunurile de inalta presiune sunt inlocuite cu console de banda larga pentru o cadere usoara.
Terenurile in camp deschis sunt irigate cu aspersoare tip hipodrom, care garanteaza o distributie uniforma a apei atat liniar cat si circular.
Cum alegi un sistem de irigare eficient?
Atunci cand se decide alegerea unui sistem de irigare, ar trebui mai intai stabilit tipul de cultura ce necesita irigare. In functie de cultura se selecteaza dispozitivele adecvate.
Unele plante ar trebui irigate „de sus”; altele trebuie udate direct la radacina, de exemplu prin desfasurarea unei benzi de picurare. Benzile de picurare au avantajul ca ofera o economie mare de apa. In acest caz, apa este „drenata” prin mici orificii, asigurand doza corecta de apa direct la radacina plantei.
O solutie alternativa este irigarea cu sprinklere, care seamana in mare masura cu precipitatiile naturale si are multi sustinatori datorita mobilitatii sale. Un obstacol semnificativ in acest caz sunt rafalele de vant, care pot impiedica stropirea eficienta. Investitia in sprinklere este, de asemenea, destul de costisitoare. Cand se ia in considerare aceasta solutie, merita luat in calcul si sursa apei utilizate – ar trebui sa fie de buna calitate.
De ce depinde costul unui sistem de irigare?
Exista mai multi factori importanti care influenteaza costul instalarii unui sistem de irigare de buna calitate. Mai importanta, desigur, este dimensiunea suprafetei care va fi irigata in mod regulat.
Un alt factor care afecteaza costurile asociate cu instalarea sistemului de irigare este distanta dintre terenul arabil si sursa de apa, precum si eficienta acesteia, adica cantitatea debitului si presiunea apei.
In cazul presiunii prea scazute si a capacitatii de debit de apa reduse, de exemplu, ar trebui instalate mai multe sprinklere de apa la o distanta mai mica, asta inseamna costuri mai mari asociate cu achizitionarea si instalarea sistemului de irigare.
Prin urmare, fermierul ar trebui sa ia in considerare intotdeauna achizitionarea unei pompe de apa mai scumpe, dar mai puternice, care va mentine presiunea si debitul apei la nivelul corect. Desigur, costul si alegerea sistemului in sine sunt influentate si de tipul de culturi de irigat si de tipul de sol (nisipos, argilos etc.).
De asemenea, este de remarcat faptul ca, cu cat suprafata de irigare este mai mare, cu atat pretul pe metru patrat al sistemului de irigare este mai mic.