Zambetul reprezinta cartea de vizita pentru orice persoana si, din punct de vedere psihologic, este unul dintre lucrurile care indica faptul ca interlocutorul emana o stare de bine. Un zambet perfect este de fapt un proces continuu, care va incepe cu respectarea unei igiene cat mai corecte a gurii si poate solicita inclusiv utilizarea unui aparat dentar pentru indreptarea dintilor.

Ce este de fapt un aparat dentar?

Un aparat dentar este acel sistem capabil sa determine o pozitie corecta a dintilor. Cu ajutorul medicului ortodont, aparatul este setat cu mare precizie, pe fiecare dintre dinti si este utilizat cu scopul de a trata malpozitiile dentare. In timp, forta care este pusa pe dinti, de catre aparatul dentar, este cea care determina repozitionarea dintilor. 

Cate tipuri de aparate dentare exista?

Cele mai comune tipuri de aparate dentare sunt cele fixe. Acestea vor fi purtate pe toata durata tratamentului si nu pot fi date jos. Initial, se vor lipi pe dinti cu ajutorul unei solutii speciale. Ulterior, se va introduce sarma. Aceasta, la randul sau, va avea rolul de a actiona bracketii pentru a pune presiune pe dinti, lucru care ii va misca pana cand vor ajunge la pozitia corecta.

Aparatele dentare mobile sunt cele purtate pe toata perioada tratamentului, dar pot fi date jos oricand este necesar. Aceste tipuri de aparate dentare tind sa fie si mai putin vizibile si sunt mai usor de utilizat, iar dintii pot fi curatati normal, cu periuta, fara sa necesite operatiuni speciale. 

Aparatele mobile sunt individuale si se configureaza dupa masuratori specifice astfel incat sa se potriveasca perfect persoanei pentru care a fost produs aparatul dentar. Ortodontul va realiza un mulaj al dintilor pacientului si urmeaza ca, in cateva zile, aparatul sa ajunga in cabinet si sa fie introdus in schema de tratament. 

Acestea sunt principalele tipuri de aparate dentare si de la ele, fiecare pacient va alege varianta optima pentru el. Pentru aparatele dentare fixe, pacientul poate alege culorile pentru pernutele vizibile si le poate schimba ori de cate ori schimba si aparatul dentar, pentru mai multa diversitate.