Cercetătorii germani au mărturisit la începutul acestei luni că au luat siliciu din panourile solare aruncate și l-au reciclat pentru a fi folosit în realizarea altora noi, informează publicația Inside Climate News. Acesta este un pas mic dar important pentru ca omenire în demersul de a face față muntelui de deșeuri care provin de pe urma energiei solare.

Centrul Fraunhofer pentru Siliciu Fotovoltaic CSP din Freiburg, Germania, a declarat că cercetătorii săi fac parte dintr-o echipă care a produs celule solare din siliciu 100% reciclat. 

Celulele solare sunt pătratele mici, de obicei albastre, aranjate într-un model de plăci pe panourile solare. Ele sunt cele care captează energia soarelui pentru a o transforma în electricitate, iar siliciul este materialul principal din care sunt realizate.

Peter Dold, manager de proiect la Fraunhofer CSP, a declarat pentru Inside Climate News că procesul poate funcționa pentru reciclarea tuturor pieselor din siliciu cristalin, folosite pentru a capta energia solară, indiferent de producător. Acesta este un detaliu important, deoarece una dintre provocările în reciclarea componentelor panourilor solare este că procesul variază uneori în funcție de diferențele dintre producători.

„A fost important pentru noi să dezvoltăm un proces scalabil care să aibă sens economic”, a spus Dold. Pentru a ne face o idee mai exactă despre semnificația acestui anunț, Inside Climate News a luat legătura cu Meng Tao de la Universitatea de Stat din Arizona, o autoritate lider în dezvoltarea sistemelor de reciclare a componentelor panourilor solare. Acesta a explicat de ce reciclarea siliciului este doar o mică parte a gestionării deșeurilor de energie solară.

Energia solară este în plină expansiune, milioane de tone metrice de panouri solare fiind produse în fiecare an. Un panou este proiectat să aibă o durată de viață de aproximativ 25 de ani, ceea ce înseamnă că noile ferme solare de astăzi vor ieși din funcțiune la sfârșitul lui 2040.

Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă a declarat într-un raport din 2016 că deșeurile de la panourile solare sunt pe cale să depășească cantitatea de 250.000 de tone metrice înregistrată în 2016, ajungând la un total cumulat de 78 de milioane de tone până în 2050. Statele Unite ar urma să ajungă la 10 milioane de tone în acel an.

De la acel raport, creșterea energiei solare s-a accelerat, așa că cifrele din 2050 vor fi probabil și mai mari, a spus Tao.

Pe măsură ce celulele solare îmbătrânesc, pe suprafața de siliciu pot începe să apară fisuri mici, ceea ce poate reduce capacitatea celulelor de a-și face treaba. Dar cea mai mare parte a deteriorării unui panou solar este cauzată de uzuraaltor părți, cum ar fi contactele electrice.

Cea mai mare parte din greutatea unui panou solar, aproximativ 75%, o reprezintă sticla. Urmează aluminiul, cu 10% și siliciu, cu doar 3,5%. Panourile conțin, de asemenea, cantități mici de plumb, fiind unul dintre motivele pentru care panourile stricate trebuie să rămână departe de gropile de gunoi. 

Deci, siliciul este un material important, iar posibilitatea de a-l recicla este un pas înainte, dar cercetătorii trebuie să găsească modalități rentabile de a recicla toate piesele dintr-un panou solar.