O grădină bine proiectată poate oferi un cadru atractiv pentru casă și peisajul din jur. De asemenea, poate crea o atmosferă caldă și prietenoasă și poate oferi un sentiment de intimitate.
Chiar dacă mai mulți grădinari ar alege aceeași schemă de proiectare, nu vor exista două grădini la fel. Aspectul final al unei grădini se bazează pe preferințele personale ale grădinarului și pe nivelul său de experiență.
Sfaturi de proiectare pentru o grădină frumoasă
Primul pas către orice proiect de grădină este întocmirea unui plan și punerea acestuia pe hârtie. Se va stabili locația grădinii și modul în care va fi folosită. Mulți factori vor afecta în cele din urmă orice design de grădină. Aceştia pot include:
- regiunea;
- condițiile de lumină și sol;
- dimensiunea;
- speciile de plante etc.
Regiune
Cunoașterea zonei este importantă. De asemenea, este o idee bună să se cunoască diferitele plante care sunt potrivite pentru plantare în zona respectivă. Înțelegerea diferitelor tipuri de plante și condițiile lor adecvate de creștere, vor permite noilor grădinari să aibă o grădină frumoasă, înfloritoare.
Solul
Tipul de sol și nivelurile de pH pentru grădină ar trebui, de asemenea, luate în considerare. Solul este nisipos, greu sau argilos? Nivelurile de pH sunt alcaline sau acide? Examinarea modelelor de drenaj va ajuta dacă solul este predispus la umiditate excesivă sau la uscare. De asemenea, amestecarea compostului cu solul folosind motocultoare și adăugarea de mulci, vor ajuta la absorbția și reținerea umezelii în zonele uscate.
Lumina
Cantitatea de lumină pe care o va primi grădina este un alt factor de luat în considerare. Locul este la soare sau umbră? De asemenea, tipurile de vânt din zonă, deoarece vânturile excesive pot usca sau arde plantele. Un alt factor important este peisajul înconjurător și toate structurile existente.
Dimensiune / formă
Dimensiunea şi forma grădinii sunt, de asemenea, importante. Acestea vor determina stilul său general, care înseamnă starea de spirit și caracterul grădinii. Vor fi linii drepte și formale sau curbate? Decorarea atractivă a părţilor laterale care se amestecă cu stilul general și împrejurimile va conferi, de asemenea, farmec grădinii.
Plantații
Caracteristicile importante de proiectare ale grădinilor includ echilibrul, dimensiunea, forma, culoarea și poziția. În această ordine de idei, se impune alegerea unui sortiment echilibrat de flori de sezon și ierburi ornamentale. Plantele cu înflorire de lungă durată creează impact, la fel ca plantele de diferite înălțimi și cu perioade lungi de înflorire, mai ales atunci când sunt grupate împreună.
Proiectarea unei grădini nu ar trebui să fie dificilă sau costisitoare. Nu trebuie aplicate reguli stricte sau alegerea plantelor să fie limitată. Viitorii grădinari trebuie să-şi folosească imaginația, să experimenteze și să folosească scheme de design care funcționează pentru ei și pentru peisajul din jur. Dacă se face în prealabil o planificare atentă, se va putea crea o grădină frumoasă oriunde, indiferent de experiență.