Tocmai ti-ai facut prima programare la un cabinet psihiatrie. Aceasta poate fi prima ta sesiune. Sau poate ai vorbit cu cineva in trecut si esti pe cale sa vezi un nou psihiatru. Chiar daca stii ca abordarea ta este pozitiva, s-ar putea sa experimentezi o oarecare teama.
Pentru prima data, vei intalni pe cineva care probabil iti va pune intrebari cu adevarat personale si sensibile din punct de vedere emotional si cu care ar trebui sa fii sincer si deschis.
Pentru a te ajuta sa abordezi cu calm prima intalnire, iata cateva subiecte discutate de psihiatrii cu pacientii lor in timpul primei sedinte.
Intrebari care ti se vor pune probabil
Iata care sunt intrebarile cele mai frecvent adresate de terapeuti in timpul primei sedinte.
1. Ce te-a determinat sa mergi la cabinetul de psihiatrie?
Psihiatrul tau vrea sa stie daca s-a intamplat ceva in viata ta care te-a determinat sa faci o programare in acel moment. Ar putea fi o despartire dificila, un conflict cu un membru al familiei, un nivel de anxietate incontrolabil, un atac sexual sau o alta schimbare majora, cum ar fi devenirea parintelui sau lansarea unei noi cariere.
2. Cum te-ai descurcat cu problema (problemele) care te-au condus la cabinet?
Se pune aceasta intrebare noilor pacienti pentru a intelege cum se confrunta cu situatiile stresante si emotiile dificile.
3. Ai facut vreodata terapie in trecut sau ai mai fost la un cabinet de psihiatrie?
Daca ai vazut vreodata un profesionist, sunt sanse sa fi apreciat unele lucruri mai mult decat altele. Psihiatrul tau actual poate folosi aceste informatii pentru a te trata cel mai eficient.
4. Cum a fost copilaria ta in familia ta?
Multi oameni incep sedintele pentru a se cunoaste mai bine pe ei insisi si pentru a intelege mai bine relatiile lor cu ceilalti. A afla mai multe despre copilaria unui pacient si despre dinamica familiei acestuia poate oferi o perspectiva asupra persoanei care este in acel moment.
5. Te-ai gandit vreodata la auto-vatamare sau la sfarsitul vietii tale?
Aceste tipuri de intrebari pot aduce emotii dificile la persoanele care au avut ganduri sinucigase sau un istoric de autovatamare, dar este esential ca psihiatrul sa cunoasca aceste informatii de la inceput.
6. Cat de conectat te simti cu cei din jurul tau?
Singuratatea poate avea consecinte grave asupra sanatatii fizice si mintale. Asa ca psihiatrul tau va dori sa stie daca ai o retea puternica de sprijin. Daca nu, te poate ajuta sa dezvolti una.
7. Ce speri sa realizezi cu aceasta terapie?
Este util sa explorezi aceasta intrebare in timpul primei sedinte pentru a cunoaste asteptarile pacientului si pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine procesul de schimbare generat de vizita la psihiatru.