O constructie, indiferent daca are o destinatie rezidentiala sau industriala, trebuie sa ofere, in primul rand, siguranta, motiv pentru care este necesar sa se foloseasca materiale de calitate si sa se urmeze intocmai etapele proiectului de arhitectura. 

De asemenea, siguranta este garantata prin intermediul aprobarilor si documentelor obtinute de la autoritatile de competenta. Una dintre aceste aprobari este cea care permite demararea procesului de construire, care se obtine pe baza proiectului DTAC

Ce este proiectul DATC? 

DATC este abrevierea Documentatiei Tehnice pentru obtinerea Autorizatiei de Constructie. Aceasta documentatie se refera, in general, la proiectul de arhitectura, rezistenta si de insalatii, pe care specialistii din domeniu o analizeaza pentru a verifica daca exista erori ce pot reprezenta un risc ulterior, pentru persoanele care se vor afla in interiorul acesteia. 

Este important de mentionat ca procesul de obtinere a autorizatiilor de construire este unul care se realizeaza in mai multe etape si care necesita mai multe documente, motiv pentru care ajutorul unui arhitect va fi esential pentru ca proiectul de constructie sa porneasca conform planului.

Ce documente contine proiectul DTAC? 

Este necesar ca proiectul DTAC sa contina atat planurile costructiei, cat si documentatia scrisa, care este compusa din cele trei parti: proiectul de arhitectura, elaborat de un arhitect care are drept de semnatura, proiectul de rezistenta, elaborat de un inginer structurist si proiectul de instalatii, care este elaborat de un inginer de specialitate. 

Acest proiect este solicitat in cadrul certificatului pentru urbanism, astfel incat sa se poata obtine autorizarea lucrarilor de constructie a cladirii, rezidentiale sau industriale.  

Prin urmare, se dovedeste faptul ca pentru intocmirea unui astfel de proiect, care sa permita contruirea cladirii respective, este necesar sa se apeleze la servicii de arhitectura, care sunt oferite de o companie specializata si care cuprinde in echipa sa profesionisti pentru orice sector din aceasta ramura de activitate. 

Altfel spus, proiectul DTAC este primul pas pentru demararea procesului de constructie a unei cladiri, care confirma ca planul de arhitectura este unul corect realizat, in care s-a tinut cont de toate aspectele care vizeaza siguranta.