Una din cele mai frecvent întâlnite probleme la funcţionarea centralei termice poartă denumirea de magnetita şi poate determina avarii la sistemul de încălzire. Magnetita nu este altceva decât un oxid de fier de culoare neagră cu caracteristici feromagnetice, fiind produsă atât natural, cât şi industrial, prin prelucrare la mari temperaturi.
Magnetita are ca şi formula chimică Fe3O4 şi afectează în mod serios instalaţia de încălzire. Magnetita poate să ajungă atât pe cale naturală în circuitul de încălzire, cât şi prin reziduuri din construcţii sau din apă, ori ca urmare a temperaturii şi presiunii ridicate.
Cum recunoşti magnetita?
Fie că este vorba despre centrală electrică sau de centrala termica pe gaz, magnetita este unul din principalii factori de defectare a sistemului de încălzire. Magnetita se poate depune pe componentele funcţionare ale sistemului de încălzire şi poate să afecteze întregul circuit. Magnetita poate să provină şi din afara sistemului, nu numai din interior, acest oxid de fier depunându-se pe piesele mecanice ale centralei şi îi afectează funcţionarea. În plus, determina defecţiuni severe şi este extrem de rezistenţă la coroziune, fiind găsită şi în instalaţiile cu componente din oţel şi fontă.
În cazul în care centrală termică prezintă avarie, utilizatorii pot lua în considerare ca şi principala cauză depunerile de magnetită pe pompa de circulaţie a centralei sau pe schimbătorul de căldură. Magnetita se mai poate sedimenta şi pe robineţii de închidere de urgenţă, împiedicând proprietarul să întrerupă alimentarea cu apă sau cu gaz de la robineţi.
Deşi sunt situaţii în care echipamentul de încălzire nu se defectează complet, existenţa depunerilor de magnetită se depistează şi prin zgomote puternice şi imposibilitatea centralei de a încălzi agentul termic la temperatura reglată de utilizator.
Cum afectează magnetita circuitul sistemului de încălzire?
Magnetita afectează circuitul sistemului de încălzire fiindcă se depune în interiorul caloriferelor şi conductelor şi astfel agentul termic nu mai curge normal prin sistem, iar locuinţa nu se mai încălzeşte în mod eficient. Magnetita generează zgomote neplăcute şi la curăţarea radiatoarelor se observă că apa are o culoare maronie spre neagră şi o textură ca de mazga, astfel încât locuinţa nu se mai încălzeşte la nivelul dorit.
Pentru a preveni apariţia magnetitei, cel mai important pas ce trebuie făcut este acela de a curăţa echipamentul de încălzire pentru a elimina substanţa folosită ca şi protecţie în timpul depozitării. Pe termen lung, această problemă poate fi prevenită prin curăţarea circuitului cu ajutorul unei pompe externe de spălare cu supape de sens, astfel încât direcţia de spălare se va schimba la un interval similar de timp până când iese lichidul curat. Toată procedura nu durează mai mult de 30 de minute.
Un alt mod de a preveni magnetita este spălarea chimică, o procedură ce foloseşte o substanţă alcalină prin care se îndepărtează reziduurile sedimentare rezultate din coroziune mecanică. Această substanţă non coroziva este conformă legislaţiei în vigoare privind protecţia mediului.
Nu în ultimul rând, filtrul antimagnetita poate fi instalat pentru a elimina sedimentele feroase din circuitul de încălzire pentru a îndepărta nămolul din apă şi pentru a evita depunerile sau înfundarea ţevilor.