Atunci când proprietarii aud termenul hidroizolatie se gândesc automat la hidroizolaţia fundaţiei, a terasei sau a subsolului, însă recomandarea specialiştilor este să nu se piardă din vedere sistemul de hidroizolaţii al acoperişului. Având în vedere că aceasta componentă a oricărei construcţii este expusă la intemperii, printre care apa cauzată de ploi, de zăpadă topită, este nevoie ca proprietarii să se asigure că nu sunt zone ce pot facilita infiltraţiile.

Importanța hidroizolaţiei acoperişului de bloc

Nu numai acoperişul casei are nevoie de hidroizolaţii, ci şi acoperişul blocului. Nu  numai decizia de a apela la o echipă de specialişti pentru servicii de hidroizolatie terasa este importantă, ci şi alte proiecte pot necesita ajutorul unei echipe experimentate. De aceea, se impune ca înainte de a demara lucrările de hidroizolație, să se solicite expertiză avizată a unui specialist în hidroizolaţii care  emite recomandări utile. 

Pe baza indicaţiilor primite de la acest specialist se va aproxima grosimea stratului de polistiren, ce se calculează având în vedere pierderile de căldură de pe terasă şi grosimea stratului de beton.

Pentru realizarea hidroizolaţiei acoperişului de bloc se va curăţa stratul suport al terasei şi se vor aplica straturile:

  • membrana de difuzie a vaporilor;
  • membrana bituminoasă armata cu fibră de sticlă;
  • polistirenul extrudat;
  • sapă de panta;
  • membrana bituminoasă cu ardezie;
  • strat de pietriş.

Aceşti pași pot fi urmaţi în cazul în care acoperişul blocului are un sistem de hidroizolaţii deja realizat însă degradat şi care necesită reparaţii. În acest caz se va curăţa stratul suport de membranele deteriorate şi se aplica sistemul nou de hidroizolaţii.

Alegerea membranei bituminoase

Pentru cei ce s-au decis să folosească membrane bituminoase pentru a hidroizola acoperişul, este important să ţină cont de mai multe criterii:

  • materialul membranei;
  • zona climatică în care se află locuinţa;
  • disponibilitatea echipei calificate.

Există, aşadar, şi soluţii alternative sau complementare membranelor bituminoase, şi anume hidroizolaţiile lichide care sunt foarte rezistente la UV şi foarte durabile în timp. Acestea sunt realizate din răşini în dispersie care, o dată aplicate formează o membrană continuă şi flexibilă, fără pori, ce rezista traficului pietonal uşor.

Repararea acoperişurilor

Acoperişurile caselor sau blocurilor au, pe lângă un rol estetic important şi un rol funcţional cât se poate de evident, oferind locatarilor protecţie şi protejând şi obiectele din interiorul locuinţei. Dacă locatarii au sesizat deja scurgeri la nivelul acoperişului, este important de verificat montarea invelitorii care, dacă este incorectă, poate afecta integritatea întregului sistem de hidroizolaţii. 

Pentru a identifica zonele în care sunt infiltraţii la acoperiş, se recomandă observarea cu atenţie a podului casei în timpul precipitaţiilor. O dată stabilit locul în care apar infiltraţiile din acoperiş, se pot demara lucrările de remediere. În cazul acoperişurilor din tablă sau din tigla ceramică, prima etapă constă în înlocuirea plăcilor uzate iar pentru tigla metalică, această etapă iniţială poate fi mai complexă deoarece necesită demontarea colilor de tablă din jurul celei ce necesită înlocuite.