Persoanele care folosesc centrale termice pe gaz se întreabă care sunt cele mai bune metode pentru a face economii. Încălzirea este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Menținerea unei case calde și confortabile în lunile mai reci de iarnă poate fi foarte costisitoare, mai ales dacă nu este folosită energia cu înțelepciune. Chiar dacă este folosit cel mai eficient sistem de încălzire centrală pe gaz, cantitatea de energie pe care familia o utilizează va depinde de mai mulți factori, dintre care mulți pot fi controlaţi.

Alegerea temperaturii potrivite pentru centrale pe gaz

Fiecare cameră din casă este unică, la fel ca membrii familiei. Livingul/sufrageria, bucătăria, băile și dormitoarele au toate scopuri foarte diferite și, prin urmare, este logic să fie setată temperatura în consecință. Acest lucru nu numai că va optimiza eficiența încălzirii, ci va spori și confortul familiei atunci când sunt utilizate centrale pe gaz, ajutând pe toată lumea să se simtă cât mai bine ziua și să se odihnească în timpul nopții.

Temperatura optimă pentru camera de zi, care este de obicei acolo unde familia petrece cel mai mult timp împreună, este cuprinsă între 20-22 ℃. Acest lucru va permite să se menţină costurile pentru încălzire la un nivel moderat fără a compromite confortul. Este o temperatură ușor de întreținut. Baia va fi, de asemenea, cea mai confortabilă la această temperatură și tot aceasta este și temperatura recomandată pentru dormitoarele bebelușilor și copiilor mai mici.

Bucătăriile, în comparație, ar trebui tratate altfel. Este important să se ţină cont de faptul că bucătăria are o varietate de surse de căldură, în special cuptoare și plite. Acestea vor emite căldură și vor contribui la temperatura generală, ceea ce înseamnă că se poate reduce încălzirea cu câteva grade fără nicio diferență notabilă. În consecință, o temperatură de 18-19 ℃ ar trebui să fie suficientă. Dormitoarele sunt, de asemenea, setate în mod ideal la 18-19 ℃. Nu doar că temperatura ușor mai rece va îmbunătăți calitatea somnului, dar majoritatea dormitoarelor aflate la etaj beneficiază în general de tavane izolate, care ajută la reținerea căldurii.

De asemenea, nu este necesar să se mențină o temperatură constantă tot timpul mai ales atunci când o cameră nu este utilizată. Deși este recomandabil să nu fie oprită încălzirea în timpul zilei în timp ce familia este la serviciu și la școală, stabilirea temperaturilor mult mai scăzute în anumite intervale de timp poate oferi economii semnificative. O reducere de doar 1 ℃ poate duce la economii de până la 6%.

O mulțime de proprietari își pierd banii pe încălzire prin deschiderea ferestrelor în zilele foarte reci pentru prea mult timp. Chiar dacă sunt oprite caloriferele, lăsând ferestrele deschise mai mult de aproximativ zece minute pe zi poate crește serios consumul de energie. Acest lucru se datorează faptului că scade temperatura interioară, iar centrala are mai mult de muncă pentru a restabili temperatura ideală care este setată pe termostat.