Alăptarea rămâne, fără îndoială, cea mai bună opțiune în ceea ce privește beneficiile nutriționale pentru sănătate și creșterea copilului. Organizația Mondială a Sănătății o recomandă în primele șase luni ale copilului. 

Cu toate acestea, unele mame nu pot sau nu doresc să-și alăpteze bebelușii. În acest caz, laptele praf  pentru sugari este o bună alternativă pentru a oferi copilului ceea ce are nevoie pentru dezvoltarea sa. 

Atenție, laptele crud de vacă sau de capră nu este potrivit pentru un copil! Este cu adevărat necesar, ca părinţii să aleagă preparate pentru sugari special dezvoltate, pentru a acoperi nevoile copilului în funcție de vârsta sa.

Se poate oferi copilului lapte de capră?

Pentru o lungă perioadă de timp, doar formulele pentru sugari pe bază de proteine ​​din laptele de vacă au fost autorizate, însă din 2013, laptele de capră pentru bebeluși a primit, de asemenea, autorizație europeană. Într-adevăr, au fost efectuate mai multe studii clinice și au confirmat că acest tip de lapte a fost adaptat nevoilor sugarilor, în conformitate cu cerințele europene. Prin urmare, proteinele din lapte, vitaminele și mineralele, acizii grași esențiali sunt prezenți în proporțiile corecte. 

De asemenea, s-au demonstrat rate de creștere similare între bebelușii hrăniți cu o formulă de lapte, derivată din laptele de capră și nou-născuții alăptați exclusiv la sân sau hrăniți cu o formulă pentru sugari pe bază de lapte de vacă.

Lapte de vacă sau lapte de capră: care sunt diferențele?

Când vine vorba de laptele pentru sugari, indiferent de sursa animală a laptelui, profilul nutrițional trebuie să corespundă nevoilor sugarului și să îndeplinească aceleași cerințe de reglementare. Cu toate acestea, există diferențe între laptele de vacă și cel de capră şi anume: 

  • Gustul

Pentru început, laptele de vacă și cel de capră nu au același gust. Pentru unii bebeluși cărora le este greu să se adapteze la laptele de vacă, oferirea unei formule pentru sugari din lapte de capră, poate ajuta la evitarea anumitor situații.

  • Laptele de capră are o compoziţie mai apropiată de cea a laptelui matern

Precum femeile, caprele își secretă laptele apocrin, ceea ce înseamnă că laptele este eliberat în conductele excretoare prin antrenarea componentelor celulare. Vaca, pe de altă parte, are un proces merocrin, adică componentele celulare nu însoțesc laptele. Ca atare, laptele de capră este mai apropiat în compoziția sa de laptele matern.

  • O digestie mai bună la unii bebeluși

În cele din urmă, diverse studii au arătat că proteinele din laptele de capră sunt digerate mai ușor decât cele din laptele de vacă. Prin compoziția sa scăzută în lactoglobulină și cazeină – două proteine ​​din zer – laptele de capră este într-adevăr mai digerabil. În plus, cazeinele sale au particularitatea de a forma un caș moale și poros în stomacul bebelușului, ceea ce permite o digestie mai completă. 

Dacă copilul suferă de boală de reflux gastroesofagian, se poate discuta cu medicul pediatru, despre alegerea unei variante de lapte praf speciale, precum laptele antireflux. Acesta este îmbogățit cu făină de roșcove pentru a reduce regurgitarea În orice caz, nu se schimba formula de lapte praf, fără acordul medicului pediatru.