Vânătoarea este un hobby pentru multe persoane. Câinii, atrapele, chemătorile, precum și armele de vânătoare sunt folosite în acest scop. Arma reprezintă instrumentul de bază în activitățile vânătorului. Aceasta trebuie să funcționeze întotdeauna fără cusur. În caz contrar, vânătorul poate rămâne fără pradă sau poate avea parte de un eveniment nedorit. 

De aceea, arma trebuie supusă unei întrețineri atente. După achiziţionarea unei arme de vânătoare, îngrijirea acesteia va începe nu după prima vânătoare și tragere, ci imediat. Uleiul folosit din fabrică, trebuie inspectat și declanșatorul verificat. Numai atunci se poate încerca arma, undeva în afara orașului pe un teren adecvat sau pe un poligon special de tragere.

Dacă utilizatorul este neglijent cu arma și nu o curăța în mod regulat, în mod sigur rugina va apărea în curând. Prin urmare, întreținerea se efectuează lunar, indiferent dacă arma este utilizată. Cauza ruginii este umezeala, așa că armă trebuie păstrată într-un loc uscat și, dacă vremea este ploioasă, se va folosi o husă de protecție.

Arma de vânătoare trebuie lubrifiată periodic. Lubrifiantul protejează suprafețele metalice de rugină și facilitează mișcarea mecanismului de declanșare. Părțile din lemn trebuie șterse periodic cu un ulei vegetal. După curățare, utilizatorul trebuie să se asigure că uleiul este complet îndepărtat, în caz contrar, lemnul va avea de suferit. 

Reguli de utilizare a armelor de vânătoare

  • Este important de reţinut că arma nu trebuie folosită şi ca obiect de sprijin (unii vânători se sprijină adesea pe arme în timp ce vânează);
  • Nu este recomandată lovirea vânatului cu arma;
  • Nu trebuie utilizate cartușe concepute pentru alte arme, chiar dacă acestea sunt de aceeași dimensiune;
  • Arma trebuie minuţios curăţată după fiecare vânătoare. 

Nu trebuie uitat că orice tip de contaminare sau rugină are un impact negativ asupra duratei armei. Cu cât sunt mai multe focuri, cu atât arma se murdărește mai tare. Prin urmare, după fiecare împușcare este obligatorie curățarea armei. Pentru a evita rugina, trebuie protejată cu atenție de umezeală. 

Prin urmare, se vor șterge imediat picăturile de ploaie, roua și umezeala care au căzut pe ea. Dacă apare rugina, aceasta se îndepărtează cu perii metalice îmbibate în grăsime, prin mișcări circulare.

Alte reguli pe care vânătorul trebuie să le ia în considerare pentru a preveni deteriorarea armei de vânătoare:

  • Protejarea armei de impact – este complet greșit pentru mulți vânători să creadă că, dacă o pușcă este metalică, va rezista loviturilor. 
  • De asemenea, vânătorul nu trebuie să sprijine arma încărcată de copaci, pietre sau tufișuri. Aceasta poate cădea și produce o lovitură cu consecințe fatale.
  • Căderea accidentală a armei poate duce și la dislocarea și chiar deteriorarea mecanismului.
  • Este necesară curățarea armei la timp, după fiecare utilizare. Există kituri speciale în acest sens. Conținutul lor este complet și, pe lângă periile moi și dure pentru a îndepărta praful sau rugina, au și bureți moi pentru a aplica lubrifianţii. 

Dacă vor urma aceste sfaturi, vânătorii pot experimenta o partidă de vânătoare reuşită şi o bună dispoziţie atât în timpul acesteia cât şi după.

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!