Coronavirusul a aparut in decembrie anul trecut, dar deja lumea se confrunta cu o pandemie a virusului si a bolii pe care o provoaca – Covid-19. O testare pcr este recomandata pentru detectarea calitativa a anticorpilor. Pentru majoritatea, boala este usoara, dar unele persoane nu fac fata virusului. Deci, cum ataca virusul organismul, de ce sunt ucisi unii oameni si cum este tratat?

Perioada incubatie

Acest lucru se intampla cand virusul se stabileste. Coronavirusul, numit oficial Sars-CoV-2, va poate invada corpul atunci cand il inspirati (dupa ce cineva tuseste in apropiere) sau atingeti o suprafata contaminata si apoi fata.

In primul rand, infecteaza celulele care se gasesc in gat, caile respiratorii si plamanii si le transforma in „fabrici de coronavirus” care dezvaluie un numar imens de noi virusuri care continua sa infecteze celulele. In aceasta faza incipienta, nu veti fi bolnav si este posibil ca unele persoane sa nu dezvolte niciodata simptome, de aceea un test rapid de coronavirus este indicat pentru a detecta daca sunteti infectat.

Perioada de incubatie, perioada dintre aparitia infectiei si primele simptome, variaza mult, dar in medie este de cinci zile.

Boala usoara

Aceasta este tot ce vor experimenta majoritatea oamenilor. Covid-19 este o infectie usoara pentru opt din 10 persoane, iar simptomele de baza sunt febra si tuse.

Dureri corporale, dureri in gat si dureri de cap sunt toate posibile, dar nu sunt garantate, de aceea se recomanda sa faceti un test rapid de coronavirus la cel mai mic simptom.

Febra si, in general, senzatia de greata este un rezultat al sistemului dumneavoastra imunitar care raspunde la infectie. Aceasta etapa dureaza aproximativ o saptamana – moment in care majoritatea se recupereaza deoarece sistemul lor imunitar a combatut virusul.

Cu toate acestea, unii vor dezvolta o forma mai serioasa de Covid-19.

Boala severa

Daca boala progreseaza, se va datora sistemului imunitar care reactioneaza excesiv la virus.

Aceste semnale chimice catre restul corpului provoaca inflamatii, dar acest lucru trebuie sa fie delicat echilibrat. Prea multa inflamatie poate provoca leziuni colaterale in intregul corp.

Unii oameni vor avea nevoie de un ventilator care sa ii ajute sa respire. Se considera ca aceasta etapa afecteaza aproximativ 14% din oameni, pe baza datelor din China.

Boala critica

Se estimeaza ca aproximativ 6% din cazuri se imbolnavesc critic. In acest moment corpul incepe sa esueze si exista sanse reale de moarte. Problema este ca sistemul imunitar scapa de sub control si provoaca daune in tot corpul. Poate duce la soc septic atunci cand tensiunea arteriala scade la niveluri periculoase si organele nu mai functioneaza corect.

Concluzie

Deoarece inca nu exista un vaccin impotriva coronaviruslui si muti oameni nu au simptome, este bine sa va testati rapid de coronavirus pentru a ajuta comunitatea sa identifice si sa izoleze pe suspectii de COVID-19.