Fulgerele și trăsnetele reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale pe care le putem observa pe cer. Aceste evenimente fascinante sunt cauzate de descărcările electrice puternice care au loc în atmosferă, și adesea sunt însoțite de tunete zgomotoase. Fulgerele apar atunci când încărcările electrice se acumulează în nori, iar trăsnetele sunt descărcările intense de energie electrică care se produc între nori și sol sau între nori. Aceste fenomene pot avea o varietate impresionantă de forme și culori, transformând cerul într-un spectacol de lumini și culori. În acest articol, vom explora mai profund aceste fenomene naturale uimitoare, vom înțelege cum se formează și ce efecte pot avea asupra mediului și societății.

Cum apar fulgerele?

Fulgerele se formează în urma unui proces complex care implică acumularea și descărcarea de energie electrică în atmosferă. Iată cum se formează fulgerele într-o prezentare mai detaliată:

 • Formarea norilor: Fulgerele încep cu formarea norilor, în special a celor de tipul cumulonimbus, care sunt mari și adesea asociate cu furtuni. În interiorul acestor nori, particulele de apă și gheață se ciocnesc și se ciocnesc, creând încărcări electrice.
 • Separarea încărcărilor electrice: În timp ce particulele de apă și gheață se ciocnesc în nori, ele transferă electroni între ele. Acest proces duce la separarea încărcărilor electrice în nor, cu regiuni încărcate pozitiv și negativ.
 • Dezvoltarea unui potențial electric: Pe măsură ce încărcările electrice se acumulează în nori, se dezvoltă un potențial electric semnificativ între partea superioară a norului (încărcată pozitiv) și partea inferioară a norului (încărcată negativ).
 • Formarea descărcării electrice: Atunci când potențialul electric devine suficient de puternic, se poate produce o descărcare electrică între nori sau între nori și sol. Această descărcare este cunoscută sub numele de fulger. Fulgerul este, de fapt, o formă de descărcare electrică în care electronii se mișcă rapid prin aer și produc lumina vizibilă pe care o vedem ca fulgere.
 • Fenomenele luminoase: Fulgerele pot avea diverse forme și culori, în funcție de condițiile atmosferice și de tipul de fulger. Acestea pot apărea sub forma fulgerelor ramificate, fulgerelor în zigzag sau fulgerelor globulare. Lumina intensă a fulgerelor este vizibilă pe cer și poate varia de la albastru la alb sau chiar roz.

Ce este un fulger?

Un fulger reprezintă o descărcare electrică puternică și vizibilă care apare în atmosferă, de obicei în timpul furtunilor sau a altor condiții meteorologice turbulente. Fulgerele sunt cauzate de acumularea și eliberarea bruscă a energiei electrice în nori sau între nori și sol. Mai jos sunt cele mai importante caracteristici ale fulgerelor:

 • Descărcare electrică: Fulgerul este o formă de descărcare electrică, în care electronii se deplasează rapid prin aer, producând un flux de curent electric. Această mișcare a electronilor generează o puternică emisie de lumină vizibilă.
 • Forme și culori variate: Fulgerele pot avea diverse forme și culori, de la fulgerele ramificate care se extind într-o rețea de ramuri până la fulgerele în zigzag și fulgerele globulare. Culorile fulgerelor variază de la albastru la alb, galben sau chiar roz.
 • Sunetul asociat: În timpul fulgerelor, se produce și un sunet intens cunoscut sub numele de tunet. Tunetul este rezultatul rapidelor schimbări de temperatură și presiune din atmosferă cauzate de căldura generată de descărcarea electrică. De obicei, fulgerul și tunetul sunt observate în același timp, dar sunetul se propagă mai lent decât lumina, așa că putem vedea fulgerul înainte de a auzi tunetul.
 • Pericol pentru siguranță: Fulgerele pot fi periculoase pentru oameni și pentru mediul înconjurător. Impactul direct al unui fulger poate provoca incendii, distrugeri și răniri grave. De aceea, este important să căutăm adăpost într-un loc sigur în timpul unei furtuni și să evităm să stăm sub arbori sau să folosim telefoane sau aparate electronice conectate la prize în timpul furtunilor.

Cum se diferențiază fulgerul de trăsnet?

Cum se diferențiază fulgerul de trăsnet?

Sursa foto

Fulgerele și trăsnetele sunt două fenomene legate de descărcările electrice în atmosferă, dar există o diferență importantă între ele în ceea ce privește locul unde apar și natura descărcării. Iată cum se diferențiază fulgerul de trăsnet:

 • Fulgerele:
  • Fulgerele sunt descărcări electrice care au loc în interiorul norilor sau între nori. Ele pot apărea atunci când se acumulează încărcări electrice în cadrul norilor și se manifestă sub formă de lumini vizibile pe cer.
  • Fulgerele pot avea forme și culori variate și pot apărea în timpul furtunilor sau a altor condiții meteorologice turbulente.
  • Aceste descărcări electrice nu se conectează direct la sol, ci rămân în principal în atmosferă sau între diferite părți ale norilor.
 • Trăsnetele:
  • Trăsnetele sunt, de asemenea, descărcări electrice puternice, dar acestea se produc între nori și sol sau între nori și obiecte de pe sol.
  • Un trăsnet este o descărcare electrică care se propagă dintr-un nor până la sol sau între obiectele de pe sol și un nor.
  • Trăsnetele sunt de obicei mai periculoase pentru oameni și bunuri, deoarece pot provoca incendii, distrugeri sau răniri atunci când ating solul sau obiecte.
  • Pentru a preveni accidentele cauzate de trăsnet, se recomandă să căutăm adăpost în timpul unei furtuni și să evităm să stăm sub arbori sau să folosim aparate electronice conectate la prize.

Diferența principală între fulgere și trăsnete constă în locul unde au loc descărcările electrice. Fulgerele se manifestă în principal în interiorul sau între nori, în timp ce trăsnetele se produc între nori și sol sau obiecte de pe sol. Ambele fenomene sunt legate de descărcările electrice și pot fi spectaculoase, dar este important să înțelegem diferența lor pentru a gestiona corect situațiile de risc în timpul furtunilor.

Ce este un trăsnet?

Un trăsnet reprezintă o descărcare electrică puternică care se deplasează de la un nor până la sol sau între nori și sol. Această descărcare electrică se manifestă sub forma unei lumini intense și poate fi însoțită de un sunet puternic cunoscut sub numele de tunet. Principalele caracteristici ale  trăsnetelor sunt:

 • Descărcare electrică între nori și sol: Trăsnetele sunt forme de descărcare electrică care se propagă de obicei de la un nor la sol sau între două nori. Aceasta înseamnă că pot exista trăsnete care ating solul sau altele care apar între diferite straturi ale norilor.
 • Natură puternică și intens luminată: Trăsnetele sunt extrem de puternice din punct de vedere energetic și emit o lumină strălucitoare. Această lumină este vizibilă pe cer și poate avea diferite forme, cum ar fi fulgerele în zigzag sau fulgerele ramificate.
 • Sunetul tunetului: În timpul unei descărcări de trăsnet, se produce, de asemenea, un sunet puternic numit tunet. Tunetul este cauzat de expansiunea rapidă a aerului în timpul încălzirii bruște a acestuia de către descărcarea electrică. De obicei, observăm fulgerul înainte de a auzi tunetul, deoarece lumina călătorește mai rapid decât sunetul.
 • Potențial periculos: Trăsnetele pot fi periculoase pentru oameni și bunuri. Atunci când un trăsnet atinge solul sau obiecte de pe sol, poate provoca incendii, distrugeri sau răniri grave. De aceea, este important să căutăm adăpost în timpul furtunilor și să evităm să stăm sub arbori sau să folosim aparate electronice conectate la prize în timpul furtunilor.

Cum apare trăsnetul?

Trăsnetul apare ca urmare a acumulării și eliberării bruște a energiei electrice în atmosferă. Acest proces implică mai multe etape și factori care duc la formarea și declanșarea trăsnetului. Iată cum apare trăsnetul:

 • Formarea norilor: Trăsnetele încep cu formarea norilor, în special a norilor cumulonimbus, care sunt cunoscuți pentru dezvoltarea furtunilor. Acești nori pot ajunge la înălțimi mari în atmosferă și conțin încărcări electrice pozitive și negative.
 • Separarea încărcărilor: În interiorul norilor, particulele de apă și gheață se ciocnesc și se separă încărcările electrice. Aceasta duce la dezvoltarea unei diferențe de potențial electric între partea superioară a norilor (încărcată pozitiv) și partea inferioară a norilor (încărcată negativ).
 • Formarea canalului trăsnetului: Pe măsură ce diferența de potențial electric continuă să crească, se poate dezvolta un canal de descărcare electrică cunoscut sub numele de lider trăsnet. Acest lider este un drum ionizat în atmosferă care servește ca cale pentru descărcarea electrică.
 • Descărcarea trăsnetului: Atunci când liderul trăsnetului ajunge la sol sau se conectează cu un alt lider provenit de la sol (în cazul trăsnetelor interne), are loc descărcarea electrică principală, care este trăsnetul în sine. Acesta este momentul în care o cantitate masivă de energie electrică este eliberată sub forma unui flux puternic de curent electric. Această descărcare produce lumina intensă a trăsnetului și sunetul tunetului asociat.
 • Sunetul tunetului: Sunetul tunetului este cauzat de rapiditatea cu care se încălzește și se extinde aerul în jurul canalului trăsnetului în timpul descărcării electrice. Această expansiune bruscă a aerului produce unde sonore puternice, care sunt cunoscute sub numele de tunete.

Cum te poți proteja de trăsnet?

Cum te poți proteja de trăsnet?

Sursa foto

 • Căutarea adăpostului adecvat:
  • Cea mai eficientă metodă de protecție este să căutați un adăpost solid și sigur în timpul furtunilor. Acesta poate fi o clădire construită corect, cum ar fi o casă, o școală sau un mall, care este echipată cu un sistem de paratrăsnet adecvat.
 • Evitarea locurilor deschise:
  • Stai departe de locurile deschise și de terenurile înalte în timpul furtunilor. Evită să stai sub copaci izolați sau în zone cu apă, deoarece acestea pot deveni puncte de impact pentru trăsnete.
 • Evitarea obiectelor metalice:
  • Nu stai sau nu te apropii de obiecte metalice mari, cum ar fi stâlpii de telefonie sau conductele de apă, în timpul furtunilor. Aceste obiecte pot atrage descărcările electrice și cresc riscul de a fi lovit de trăsnet.
 • Evitarea apei și obiectelor umede:
  • Evită să te afli în apă sau să atingi obiecte umede în timpul furtunilor, deoarece apa este un bun conductor electric și poate crește șansele de a fi afectat de trăsnet.
 • Stai departe de ferestre și uși de metal:
  • În interiorul unei clădiri, stai departe de ferestre și uși de metal. Trăsnetele pot provoca explozii sau incendii și pot afecta structura metalică a clădirii.
 • Evitarea utilizării aparatelor electronice și telefoanelor mobile:
  • Evită să utilizezi aparate electronice conectate la prize sau să folosești telefoane mobile cu fir în timpul furtunilor, deoarece acestea pot fi afectate sau deteriorate de descărcările electrice.
 • În cazul în care ești în aer liber și nu poți găsi adăpost:
  • Dacă te afli în aer liber și nu poți găsi un adăpost adecvat, încearcă să te așezi pe coatele și genunchii ridicați, evitând să stai întins pe sol. Acesta este cunoscut sub numele de poziția de „ghemuit” și poate ajuta la reducerea șanselor de a fi lovit de trăsnet.
 • Nu te refugia într-un vehicul descoperit:
  • Un vehicul deschis, precum o bicicletă, un scuter sau o mașină descoperită, nu oferă protecție împotriva trăsnetelor. Încearcă să găsești un adăpost solid în schimb.

Curiozități despre fulger

 • Viteza fulgerelor: Fulgerele se deplasează cu o viteză incredibilă. Ele pot călători cu până la 96.000 de kilometri pe secundă (aproximativ trei ori viteza luminii), ceea ce le face aproape imposibil de observat în detaliu cu ochiul liber.
 • Lumina fulgerelor: Culorile fulgerelor pot varia de la alb la albastru, galben sau chiar violet. Aceasta se datorează compoziției chimice a atmosferei și presiunii și temperaturii din zona de descărcare electrică.
 • Durata fulgerelor: Deși fulgerele par să dureze o fracțiune de secundă, ele pot avea o durată mai lungă decât pare. Un fulger tipic durează aproximativ 0,2 secunde, dar poate părea mult mai scurt din cauza strălucirii sale intense.
 • Fulgerele globulare: Uneori, se formează fulgere rare numite „fulgere globulare”. Acestea apar sub forma unor sfere de lumină care plutesc pe parcursul unei descărcări electrice și sunt însoțite de un zgomot sibilant. Nu se știe încă pe deplin cum se formează fulgerele globulare.
 • Numărul de fulgere pe secundă: Pe tot globul, se produc în medie aproximativ 44 de fulgere pe secundă, ceea ce înseamnă aproximativ 1,4 miliarde de fulgere pe an.
 • Efectele asupra atmosferei: Descărcările electrice din fulgere ionizează temporar atmosfera, ceea ce poate afecta propagarea semnalelor radio și pot provoca fenomene precum luminiscența noaptea și interferențe radio.
 • Traseul de formare al fulgerului: Fulgerele încep adesea cu un „lider” sau o „pană” de descărcare electrică care se formează înainte de descărcarea principală. Această pană deschide calea pentru descărcarea electrică completă.
 • Afectarea avioanelor: Avioanele pot fi lovite de fulgere în timpul zborului, dar sunt proiectate să facă față acestui tip de eveniment. Fulgerele trec de obicei prin structura exterioară a avionului și se disipează în siguranță.
 • Paratrăsnetele: Paratrăsnetele sunt dispozitive proiectate special pentru a atrage fulgerele și a le direcționa în siguranță spre pământ, reducând astfel riscul de incendii și distrugeri.
 • Fulgerele vulcanice: Unele vulcani pot produce fulgere vulcanice, care apar în timpul erupțiilor vulcanice. Aceste fulgere se datorează presiunii și temperaturilor extrem de ridicate din cadrul erupției.

Fulgerele rămân unul dintre cele mai spectaculoase și misterioase fenomene naturale pe care le putem observa pe cer. Aceste descărcări electrice puternice, însoțite de tunete zgomotoase, ne fascinează și ne pun în fața frumuseții și puterii naturii. 

Cu toate acestea, este important să înțelegem că fulgerele pot fi și periculoase, provocând incendii, distrugeri și răniri atunci când ating solul sau obiecte. Prin respectarea regulilor de siguranță și conștientizarea riscurilor asociate cu aceste fenomene, putem să ne protejăm pe noi înșine și bunurile în timpul furtunilor și să admirăm cu siguranță spectacolul impresionant al fulgerelor. Studiul continuu al fulgerelor și a impactului lor asupra mediului și tehnologiei ne ajută să avansăm în înțelegerea acestor evenimente naturale complexe.