Echipamentele profesionale de preparare a alimentelor sunt acele mijloace de producție gastronomică prin care ingredientele se transformă în feluri de mâncare apetisante. Ele încep de la aparent modesta mașină curățat cartofi și se continuă cu aparate de mixat complexe, cuptoare cu convecție și multe altele.

Folosiți cartofi proaspăt curățați, pentru preparate mai gustoase!

La fel cum deja unii bucătari profesioniști folosesc pentru rapiditate orezul prefiert sau ciupercile conservate, chiar și dacă ne referim la unele legume banale, precum ar fi cartoful, în unele bucătării se folosesc de ceva vreme… cartofii gata curățați, la pungă!

Este păcat să se aleagă această soluție pe motiv că așa se simplifică munca într-o bucătărie profesională.

Acele mâncăruri gătite cu astfel de cartofi cumpărați gata curățați sunt fără gust și, foarte grav, uneori asemenea preparate finite sunt refuzate de clienți pe motiv că nu sunt bune.

Este o practică determinată de prețuri la care ar trebui să se renunțe cât mai curând, cu atât mai mult că de regulă este vorba de cartofi mai vechi și mai ieftini.

Pentru acele bucătării de restaurant unde zilnic se utilizează la prepararea meniurilor o cantitate importantă de cartofi, poate fi mai eficient din punct de vedere al costurilor să se cumpere saci de cartofi proaspeți și să se pregătească chiar de către personalul angajat pentru fierbere sau prăjire, decât să se cumpere cartofi pai gata prăjiți, ce trebuie doar încălzite la microunde, felii congelate sau cartofi întregi curățați prin cine știe ce procedeu dubios (mai nou, chiar chimic!). Cartofii proaspeți vor da întotdeauna un gust excelent mâncărurilor și cumpărarea vrac a diverselor soiuri de cartofi va permite să aveți existe un control strict asupra acestora și să fie utilizați în cele mai bune moduri posibile.

Mașina de curățat cartofi, un must have în orice bucătărie profesională

Mașina de curățat cartofi profesională este un aparat care nu s-a modificat prea mult în ultimele decenii, dar de-abia acum începe să pătrundă pe scară largă și în bucătăriile restaurantelor și cantinelor de pe la noi din țară.

Alegerea unui echipament potrivit de curățat în mod automatizat cartofi se face în funcție de cantitatea zilnică de procesare. Totuși, trebuie să se țină seama de un mic secret: pentru a nu fi încărcată până la refuz și astfel să se forțeze mașinăria în cauză până la stricarea acesteia, trebuie să se comande un aparat de curățat cartofi profesional care are o capacitate cu circa 25% mai mare decât este necesar. Pentru acest lucru este bine a se citi în prealabil specificațiile tehnice ale modelului ales, unde este indicată și capacitatea declarată a respectivului model de mașină de curățat cartofi.

Umplerea mașinii până la limita maximă încetinește procesul, are tendința de a arunca unii cartofi necurățați complet și astfel se produce o risipă nejustificată de legume.

În plus, echipamentul trebuie să fie suficient de puternic pentru a face față cu brio rezistenței opuse de cartofii turnați din sac în recipientul mașinăriei în cauză.

Aceia care se mai îndoiesc încă de necesitatea unei mașini de curățat cartofi într-o bucătărie profesională, trebuie să știe că prețul acestui echipament nu este deloc exagerat și că se va amortiza cu rapiditate.

Nu doar că va degreva de corvoada curățării cartofilor personalul, dar are nevoie și de o întreținere foarte redusă. Asta în condițiile în care productivitatea acestui tip de echipament este de-a dreptul uimitoare.

Ca reguli de întreținere, principalul control regulat ce trebuie făcut este acela al ieșirilor de apă , care să nu fie înfundate cu părți din cojile de cartofi. Motoarele electrice utilizate la aparatele de curățat cartofi sunt construite astfel încât să reziste la o exploatare îndelungată și regulată. Singura cauză care poate cauza o uzură excesivă a motorului este supraîncărcarea cu legume. Acest lucru nu numai că pune presiune asupra motorului, dar va împiedica și ca operațiunea de curățare a cartofilor să fie una de calitate.