Aparatele dentare pentru copii sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta problemele dentare si ale maxilarelor. Acestea pot fi recomandate copiilor care au probleme de aliniere a dintilor sau o ocluzie incorecta. 

In general, tratamentul ortodontic se recomanda dupa varsta de 7 ani, cand ocluzia definitiva a dintilor permanenti incepe sa se dezvolte. In timpul tratamentului ortodontic este important ca cei mici sa aiba o igiena orala riguroasa si sa evite alimentele tari sau lipicioase care ar putea afecta aparatul dentar. 

Aparate dentare pentru copii: ce sunt si cum functioneaza

Aparatele dentare pentru copii sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta problemele dentare si ale maxilarelor, concepute pentru a aplica presiune usoara pe dinti pentru a-i muta in pozitia corecta. In general, aparatul dentar consta dintr-un sistem de bracketi (brate) si arcuri metalice sau plastic, care se leaga de dinti cu ajutorul ligaturilor sau al inelelor.

Exista diferite tipuri de aparate dentare copii disponibile, inclusiv aparate dentare traditionale cu bracketi si ligaturi, aparate dentare transparente sau aparate dentare invizibile. Aparatele dentare traditionale sunt cele mai comune si sunt formate din bracketi de metal, care sunt legate intre ele cu ajutorul ligaturilor. 

Aparatele dentare transparente sunt realizate dintr-un material transparent si sunt mai putin vizibile decat cele traditionale. In ceea ce priveste aparatele dentare invizibile, acestea sunt fixate pe partea interioara a dintilor si nu sunt vizibile in timpul vorbirii sau zambetului.

Cand este recomandata inceperea tratamentului ortodontic pentru copil?

In general, este recomandat sa incepeti tratamentul ortodontic pentru copilul tau dupa varsta de 7 ani. In timp ce copiii isi pierd dintii de lapte si isi cresc dintii permanenti este important ca parintii sa monitorizeze dezvoltarea acestora si sa mearga la o evaluare ortodontica daca exista vreo preocupare cu privire la alinierea lor.

Este important sa incepeti tratamentul ortodontic cat mai curand posibil pentru a corecta problemele dentare, inainte ca acestea sa se agraveze si sa necesite tratamente mai costisitoare si mai invazive. De asemenea, tratamentul ortodontic precoce poate reduce timpul de purtare al aparatelor dentare si poate fi mai eficient pentru corectarea problemelor dentare la copii.

In unele cazuri, ortodontistul poate recomanda inceperea tratamentului ortodontic mai devreme, in functie de complexitatea problemei. De exemplu, daca cel mic are probleme semnificative de respiratie sau masticatie, este posibil sa fie necesar tratamentul ortodontic mai devreme pentru a preveni complicatii ulterioare.

Ingrijirea si intretinerea aparatelor dentare pentru copii: sfaturi utile

Ingrijirea si intretinerea aparatelor dentare pentru copii sunt la fel de importante ca si curatarea dintilor in timpul tratamentului ortodontic. Iata cateva sfaturi utile pentru a ajuta la mentinerea igienei orale corespunzatoare si a proteja aparatul dentar:

  • Periajul dentar regulat – de cel putin doua ori pe zi, cu o periuta de dinti cu peri moi si o pasta de dinti cu fluor. In plus, se recomanda folosirea unei periute interdentare pentru a curata intre dinti si sub aparatul dentar;
  • Evitarea alimentelor tari sau lipicioase – acestea pot provoca daune aparatului dentar si pot incetini progresul tratamentului. Aici sunt incluse bomboanele tari, guma de mestecat si popcornul;
  • Evitarea alimentelor zaharoase – bauturile carbogazoase, dulciurile si sucurile indulcite pot provoca carii dentare si deteriora aparatul dentar.;
  • Vizita regulata la ortodont – pentru a verifica progresul tratamentului si a face ajustari ale aparatului dentar, daca este necesar;
  • Pastrarea aparatului dentar curat – este importanta curatarea aparatului dentar in fiecare zi, cu ajutorul unei periute de dinti, si clatirea acestuia cu apa calda dupa mese;
  • Copilul trebuie sa evite sa isi muste unghiile sau sa isi foloseasca dintii pentru a desface obiecte – pot dauna aparatului dentar si pot incetini progresul tratamentului;
  • Ingrijirea activa a aparatului dentar – este important sa incurajati copilul sa-si asume responsabilitatea pentru ingrijirea si intretinerea aparatului dentar si sa-l ajutati sa inteleaga importanta unei igiene orale corespunzatoare.

In general, urmand aceste sfaturi si colaborand cu ortodontistul pentru a asigura o ingrijire adecvata a aparatului dentar, puteti contribui la mentinerea sanatatii dentare optime copilului.