Introducere in lumea viperelor din Romania
Vipera este singurul sarpe veninos din fauna Romaniei si poate reprezenta un pericol pentru oameni daca este provocata sau surprinsa. Romania are doua specii principale de vipere: Vipera berus si Vipera ammodytes, cunoscute si sub numele de vipera comuna si vipera cu corn. Acest articol va oferi informatii esentiale despre cum sa te feresti de vipere atunci cand te afli in natura, precum si masuri de siguranta si prim ajutor in cazul intalnirilor nefericite cu aceste reptile.
Cunoaste habitatul viperei
Viperelor le plac zonele izolate, in general, locuri unde interventia umana este minima. Acestea pot fi gasite in paduri, la marginea acestora, in zonele montane, dar si in unele zone de campie. Viperele prefera zonele insorite pentru a se incalzi si zonele umbroase si umede pentru a se adaposti. Este important sa fii constient de aceste habitate atunci cand calatoresti prin natura si sa eviti pe cat posibil zonele care ar putea fi atragatoare pentru vipere.
In plus, in timpul primaverii, viperelor le place sa iasa la suprafata pentru a se incalzi dupa hibernare, asa ca este o perioada in care trebuie sa fii deosebit de atent cand te afli in zonele lor naturale. Viperelor nu le place sa fie deranjate si, de cele mai multe ori, vor incerca sa fuga inainte de a ataca. Totusi, daca se simt ingradite sau surprinse, pot deveni agresive si pot musca.
Precautii si echipament adecvat
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru a te proteja de vipere este sa porti echipament adecvat. Cand mergi prin zone care pot fi populate de vipere, este recomandat sa porti pantaloni lungi grosi si incaltari inalte. Aceasta imbunatatire simpla iti poate proteja picioarele si gleznele, care sunt cele mai comune zone atacate de vipere. De asemenea, folosirea betelor de trekking poate fi utila, deoarece iti permit sa miscati vegetatia din calea ta, alertand astfel viperele la apropierea ta, ceea ce le poate determina sa se retraga.
Este esential si sa ramaneti pe traseele marcate atunci cand sunteti in zone naturale, deoarece acestea sunt, in general, mai curate si mai putin propice pentru ascunzisurile de vipere. De asemenea, evita sa pui mainile sau picioarele in locuri pe care nu le poti vedea clar, cum ar fi stivele de lemne, gramezi de frunze sau gauri dintre stanci. Aceste zone pot fi locuri ideale pentru o vipera care sa-si faca culcusul.
Intalnirea cu o vipera: cum sa reactionezi
Daca, in ciuda tuturor precautiilor, te trezesti fata in fata cu o vipera, este crucial sa ramai calm. Miscarile bruste sau incercarea de a lovi sarpele pot provoca o reactie de aparare din partea acestuia. In schimb, opreste-te si mentine distanta. Majoritatea viperelor vor incerca sa fuga daca nu se simt amenintate. Daca sarpele nu se misca, ia incet drumul inapoi si ofera-i spatiu suficient.
Daca intalnirea a avut loc in timpul unei plimbari cu mai multe persoane, asigura-te ca toata lumea ramane calma si se indeparteaza in siguranta. Este important sa informezi pe altii despre prezenta viperelor, mai ales daca intalnirea a avut loc pe un traseu public sau in apropierea unui loc de campare.
Prim ajutor in caz de muscatura de vipera
In cazul nefericit al unei muscaturi de vipera, este vital sa actionezi rapid si sa cunosti pasii corecti de prim ajutor. Primul si cel mai important lucru este sa pastrezi calmul si sa mentii calmul persoanei muscate. Miscarea accelerata poate creste viteza de raspandire a veninului in corp.
Suna imediat la numarul de urgenta 112 si furnizeaza cat mai multe detalii despre locatia si starea victimei. Tine membrul afectat intr-o pozitie neutra sau usor coborata fata de inima pentru a incetini raspandirea veninului. Incearca sa mentii persoana cat mai nemiscata posibil pana la sosirea ajutorului medical. Este crucial sa nu incerci metode precum incizii pe locul muscaturii sau aplicarea de tornichete, acestea putand face mai mult rau decat bine.
Identificarea rapida a speciei de vipera poate ajuta personalul medical sa administreze antiveninul specific, asa ca daca este posibil, incearca sa obtii o descriere a viperelor sau, si mai bine, o fotografie de la o distanta sigura. Cu toate acestea, nu te apropia de sarpe dupa ce a muscat.