Copilul tău a luat de curând carnetul și dorești să îi faci cadou o mașină, atât pentru a celebra succesul, cât și pentru a îi facilita practicarea noilor abilități învățate. Acesta e un eveniment din viața părinților care aduce multă bucurie, dar și responsabilitate, atât asupra lor, cât și a fiului sau fiicei lor. Dacă odrasla e responsabilă de modul în care conduce, părinții sunt responsabili pentru vehiculul pe care îl pun la îndemâna copilului. Citește acest articol dacă ești în situația unui părinte care dorește să cumpere o mașină pentru copilul său, dar și dacă pur și simplu te interesează acest subiect.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când îi cumperi copilului tău prima mașină?

Primul lucru important la care e bine să te gândești se referă al dimensiunile mașinii. Pentru începători, mașinile mici către medii sunt mai potrivite. Asta e atât din cauză că abilitățile lor de încadrare în trafic și poziționare a mașinii sunt încă crude și netestate, dar și fiindcă o dimensiune redusă a mașinii scade șansele de accidente grave, dacă e cazul acestei situații nefericite. În plus, majoritatea mașinilor sunt de dimensiuni medii, ceea ce înseamnă că un vehicul din aceeași categorie, comparativ cu unul mare, îl va obișnui pe copilul tău să manevreze mare parte din mașinile în care se va urca mai târziu.

Un alt aspect relevant în selectarea mașinii pe care vrei să o dăruiești este prețul. Deși o mașină scumpă pare un cadou tentant (având în vedere tendința de a asocia costul unui dar cu valoarea sa afectivă), această decizie nu e tocmai potrivită. Cele mai mari șanse de accidente minore le au șoferii noi, fără experiență. Astfel, nu e indicat ca prima mașină a odraslei tale să fie exagerat de scumpă, pentru a evita costurile asociate reparațiilor pentru zgârieturi sau loviri minore.

Un ultim sfat ține de achiziționarea unui model cât mai rezistent, dar și accesorii care să sporească siguranța pe șosea. Având în minte statistica prezentată mai sus despre accidentele minore în care sunt cel mai des implicați începătorii, e important ca decizia referitoare la marca vehiculului să țină cont și de siguranța pe care o oferă acesta. De asemenea, sunt importante și accesoriile precum oglinzile retrovizoare cu lupă atașată, spoilerele rezistente ori scutul pentru partea inferioară a mașinii. În cazul în care ești atent și la calitatea roților, accesează site-ul janta.ro și vezi aici jante de mașină cât mai practice și durabile. De asemenea, dacă dorești să fii cât mai precaut, poți să te uiți la modele de cauciucuri rezistente și airbag-uri cât mai eficiente.

În concluzie, dacă dorești să îi faci odraslei tale cadou o mașină nouă, pentru căpătarea carnetului sau oricare alt eveniment, e bine să ai în vedere câteva indicații. Acestea de referă la caracteristici ale mașinilor care le fac potrivite pentru începători, cum ar fi dimensiunile și prețurile reduse ale vehiculului, dar și rezistența și siguranța mașinii și a accesoriilor acestora, precum jantele și cauciucurile.

Sursa foto: pexels.com