Desi se poate crede ca doar obiectele scumpe rezista in timp in fata diverselor trenduri, nu intotdeauna se intampla asa. Este si cazul unui model celebru de ceas Casio, F-91W. Acesta a fost lansat in 1991, fiind un ceas simplu, cu ecran LCD, trei butoane, cronometru, calendar si o durata de viata a bateriei care putea rezista pana la sapte ani. Ceasul avea o precizie de plus/minus 30 de secunde pe luna, si doar plus/minus sase minute pe an.

La momentul lansarii modelul Casio F-91W costa mai putin de 20 de dolari, devenind astfel unul dintre primele ceasuri digitale produse in masa si accesibile pentru aproape toti cumparatorii. Modelul a fost considerat o „capodopera modesta” si a fost purtat de toata lumea de la hipsteri pana la presedintele Obama.

Chiar si astazi, Casio produce trei milioane de exemplare din acest model in fiecare an, fiind unul dintre cele mai bine vandute ceasurile Casio de la Japora

Partea inedita a povestii acestui model de ceas este ca el a devenit preferat si de producatorii de bombe, care cautau noi metode de a instala dispozitive fara a fi fizic langa ele pentru a le activa. Astfel, in Pakistan si Afganistan, modelul F-91W a devenit un simbol. Aici, pretul mic si robustetea lui au facut sa fie ales de teroristii interesati sa arunce in aer diverse obiective. In 1995, Abdul Hakim Murad a elaborat o tehnica de utilizare a dispozitivului F-91W ca dispozitiv de detonare, iar militantii instruiti mai tarziu de Osama bin Laden au fost invatati cum sa conecteze ceasul la explozivi. In inregistrarile video pe care bin Laden le-a trasmis lumii intregi cu discursurile sale, el insusi a purtat un ceas Casio F-91W. De fapt a fost singurul obiect de firma cu care s-a afisat in fata lumii intregi.

Dar, in ciuda acestei asocieri negative, modelul F-91W a continuat sa fie la moda. De asemenea, a fost folosit ca o forma de exprimare mai putin periculoasa. In anul 2015, designerul Dexter Sinister a folosit ceasul F-91W pentru a evidentia modul in care omenirea a codificat obiecte pentru a exprima timpul. Ceasul Casio a devenit astfel o forma de expresie artistica.

Si tocmai aceasta versatilitate de neegalat va ajuta Casio F-91W sa fie in continuare un accesoriu fashion, cat si o carte de vizita pentru hipsteri si teroristi.

Acest model este simplu, modest si rezistent. Intr-o epoca in care tehnologia continua sa acapareze lumea, iar ironia si-a gasit locul in inimile si mintile pasionatilor de moda, F-91W reuseste sa indeplineasca un rol rar: si-a castigat atat o notorietate pozitiva, cat si una negativa.

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!