În activitățile noastre zilnice avem nevoie de energie pentru electricitate, apă caldă și combustibil. De obicei, energia provine din combustibili fosili (cărbuni, petrol, gaze naturale). Acestea sunt surse de energie neregenerabile, ceea ce înseamnă că odată cu utilizarea lor, nu putem obține altele.

Combustibilii fosili conduc la schimbările climatice prin emiterea dioxidului de carbon în momentul arderii. De aceea, este important să ne orientăm către sursele de energie regenerabilă.

Ce este energia regenerabilă?

Energia regenerabilă provine din surse de energie pe care le putem folosi la nesfârșit, fără ca acestea să se consume vreodată (lumina soarelui, vântul și apa).

Numite și surse de energie alternativă, sursele regenerabile de energie sunt, adesea, mai ecologice decât combustibilii fosili.

Care sunt tipurile de energie regenerabilă?

Există 5 tipuri de surse de energie regenerabilă:

Tipuri de energieCaracteristiciAvantajeDezavantaje
Solarăprovine de la soare;colectată prin panouri fotovoltaice;disponibilă aproape oriunde;nu determină risipă/ substanțe poluante.tehnologie de colectare costisitoare;poate fi colectată doar pe timpul zilei, când este însorit.
Eolianăprovine de la vânt;sunt utilizate turbine eoliene mari, înalte, pentru a genera energie electrică.nu produce risipă/ substanțe poluante.  turbinele eoliene pot afecta păsările și  liliecii;vântul nu este constant.
Hidroelectricăvalorifică puterea apei în mișcare pentru a genera electricitate;sunt utilizate baraje și hidrocentrale.nu generează poluare.perturbă căile navigabile, fauna și flora din ape.
Geotermalăcăldura captată din erupții vulcanice și gheizere este folosită pentru realizarea energiei geotermale.are potențial semnificativ de furnizare a energiei;este recreată în mod natural și nu se epuizează.infrastructură costisitoare;vulnerabilitatea infrastructurii de producție la cutremure.
OceanicăOceanul poate produce două tipuri de energie: termică și mecanică.este previzibilă și este ușor de estimat cantitatea de energie care va fi produsă;Energie abundentă, mai ales pentru orașele din apropierea oceanelor.perturbă numeroasele ecosisteme ale oceanului.
HidrogenuluiHidrogenul poate fi utilizat în celulele de combustibil pentru a genera energie electrică și căldură.sursă de energie curată și bogată;Este costisitoare;Hidrogenul este o substanță inflamabilă.nu poate susține consumul de energie de masă.
Bioenergiaenergie regenerabilă derivată din biomasă (materia organică provenită din plante și organisme vii).pot fi utilizate deșeuri animale și umane;Utilizarea deșeurilor pentru producția de energie conduce la diminuarea deșeurilor din depozite.culturile de biomasă ocupă spațiu;producția degajă dioxid de carbon și gaz metan, provocând poluarea aerului.

De ce este importantă energia regenerabilă?

Principalul avantaj este legat de costuri. Adevăratul motiv este acela de a oferi un viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

Spre deosebire de energia tradițională, cea regenerabilă va fi întotdeauna acolo, pentru generațiile următoare. Cu cât o folosim mai mult, cu atât reducem emisiile de carbon și combatem criza climatică.