Un credit de consum, după cum sugerează și numele, este destinat unor cheltuieli care nu produc, la rândul lor, bani. Poate acoperi, mai degrabă, cheltuieli legate de bunuri și servicii, pentru persoana care a solicitat creditul, dar și pentru familia acesteia. Și este, prin definiție, un credit rezervat persoanelor fizice.

În România, acest tip de credit a fost solicitat cu precădere pentru achiziția de electrocasnice și produse electronice. Fie că este vorba despre un TV cu plasmă, un frigider nou, mai mare, sau o mașină automată de spălat rufe, eventual cu uscător inclus, cam în fiecare cămin este nevoie de achiziția unui astfel de produs, pentru că lipsește sau pentru că cel vechi s-a stricat.

Mai nou însă, s-a constatat o tendință de a utiliza aceste credite de consum și pentru cheltuieli de vacanță, mai ales pentru bilete către destinații exotice, acestea fiind cele mai scumpe pachete turistice.

Abia dacă am apucat să enumerăm principalele utilizări ale creditelor de consum și deja unul dintre avantajele obținerii lor este mai mult decât evident: creditele de consum îți oferă acces la bunuri și servicii pe care altfel nu ți le-ai fi permis. Care îți fac viața mai ușoară și mai plăcută. Și care, de ce nu, într-o anumită măsură pot fi considerate și o investiție… O investiție în bunăstarea și în confortul tău.

În plus față de acest avantaj major, creditele de consum sunt deosebit de atractive și pentru că:

– Se pot acorda fără solicitare de garanții sau fără implicarea unor giranți;

– Se pot acorda chiar și celor înscriși ca rău-platnici în evidența Biroului de Credit;

– Timpul necesar aprobării acestora, de la solicitare până la virare, este foarte scurt.

Adesea, este suficient să faci dovada unei surse de venit, printr-o adeverință obținută de la locul de muncă, pentru a ți se acorda un credit de consum. Fără alte garanții sau obligativitatea de a implica unul sau mai mulți giranți, creditele de consum sunt ușor de analizat și de acordat. 

Tocmai pentru că sumele sunt mai mici și pot fi restituite relativ ușor, procesul este incomparabil mai scurt decât cel de acordare a unui credit pentru locuință, de pildă. Într-un interval de până în 24 de ore, dacă nu ai banii în cont, cu siguranță vei avea și răspunsul, care, așa cum sugeram anterior, are toate motivele să fie pozitiv câtă vreme ai un venit pe care te poți baza pentru restituirea creditului. 

Chiar dacă se întâmplă să fii deja semnalat ca rău-platnic în evidența Biroului de Credit – care, așa cum știi, se face pentru o perioadă de patru ani – instituțiile financiare nebancare sunt dispuse să treacă cu vederea acest aspect, pentru o dobândă mai mare la restituirea împrumutului. 

Dacă ai noroc, este posibil chiar ca IFN-ul ales nici să nu facă această verificare la Biroul de Credit. Însă chiar și în acest context, poți să fii sigur că raportarea de nerespectare a înțelegerii se va face! Cu alte cuvinte, chiar dacă IFN-ul nu te-a verificat în baza de date a Biroului de Credit când ai solicitat creditul de consum, te va raporta în cazul în care nu îți vei achita ratele la timp. 

Ideea finală ar fi aceea că avantajele creditelor de consum sunt numeroase și, tocmai pentru că este ușor să le obții și s-ar putea să mai ai nevoie de ele și pe viitor, este bine să îți respecți îndatoririle asumate cât poți de bine, pentru a-ți păstra scorul de credit cât mai ridicat.

Sursă: toate-credite.com

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!