Înroșirea rapidă a pielii, prezența frecventă a eczemelor și iritației cutanate sunt semne că pielea ta este sensibilă. Bineînțeles, în unele cazuri, acestea pot fi simptome ale unor afecțiuni cutanate, cum ar fi dermatita atopică. De aceea, consultația dermatologică este indicată.
Pentru că vorbim despre o piele cu nevoi speciale, măsurile de îngrijire ale acesteia sunt deosebite. Folosirea unor produse cosmetice inadecvate poate declanșa reacții cutanate. Descoperă cele mai utile sfaturi pentru îngrijirea pielii sensibile!
1. Folosește produse dermatocosmetice hipoalergenice
În primul rând, este important să știi că toate produsele cosmetice sau de îngrijire (gel de duș, cremă, soluții de curățare pentru ten) pe care le utilizezi trebuie să fie dermatocosmetice, hipoalergenice, cum sunt produsele de la Bioderma. Acestea sunt potrivite pentru acest tip de piele, deoarece nu conțin parfumuri, coloranți sau alte substanțe agresive care irită tegumentele. Poți opta, de asemenea, pentru un fond de ten sau o pudră dintr-o gamă dermatocosmetică.
2. Curăță tenul cu un cleanser blând
Sebumul, impuritățile, machiajul și bacteriile trebuie îndepărtate eficient de pe ten folosind un cleanser (soluție de curățare) hipoalergenic. Nu utiliza niciodată săpunul pentru a-ți curăța tenul, deoarece acesta conține ingrediente agresive, care distrug bariera hidrolipidică. Astfel, predispune la deshidratarea pielii, ceea ce favorizează eczemele.
3. Hidratează-ți pielea
Menține integritatea barierei cutanate naturale, prin aplicarea regulată a cremei hidratante, atât pe ten, cât și pe corp. Aceasta se aplică imediat după duș sau după curățarea și exfolierea tenului. Înainte de a aplica o cremă hidratantă pentru față, poți utiliza și un ser facial hidratant.
Pentru a preveni deshidratarea, fă dușuri scurte (5-10 minute) cu apă caldă, nu fierbinte. De asemenea, usucă-ți pielea prin tamponare cu prosopul, evitând frecarea pielii.
4. Evită factorii iritanți
Reacțiile cutanate negative sunt cauzate de anumiți factori. Identifică factorii declanșatori în cazul tău și evită-i! Poate fi vorba de un parfum, machiaj, expunerea excesivă la soare, temperaturi ridicate sau contactul pielii cu anumite materiale textile.
5. Evită exfolierea excesivă
Exfolierea excesivă distruge bariera hidrolipidică a pielii, provocând deshidratare și iritații cutanate. De aceea, este indicat să îți exfoliezi pielea doar de 2-3 ori pe săptămână. Evită exfoliantul pentru ten care conține particule dure. Alege unul blând, special conceput pentru pielea sensibilă. Dintre produsele cu AHA (alfa-hidroxi acizi), cele cu acid mandelic sunt considerate cele mai blânde.
6. Folosește cremă de protecție solară
Este important să utilizezi întotdeauna protecție solară înainte de a ieși din casă, atât pe ten, cât și pe alte zone expuse la soare. Folosește o cremă cu factor de protecție ridicat (minim 30), împotriva UVA și UVB. Se recomandă utilizarea cremei cu SPF în toate anotimpurile, nu doar vara.
7. Folosește detergent de rufe hipoalergenic
Detergentul de rufe contează, de asemenea. După spălare, rămân urme de detergent pe haine și lenjeriile de pat. În contact cu pielea, aceste substanțele chimice pot produce reacții cutanate. De aceea, pentru persoanele cu pielea sensibilă, se recomandă utilizarea unui detergent bio sau hipoalergenic.
Prin urmare, pielea sensibilă are nevoie de o îngrijire specială. Acordă atenție tuturor acestor aspecte, pentru a te asigura că nu te confrunți cu simptome cutanate neplăcute. Adresează-te medicului dermatolog, dacă manifestările sunt severe sau dacă persistă!