De cele mai multe ori, copiii tind sa se teama de medicii dentisti in masura in care se tem de durerea pe care ar putea sa o experimenteze in urma vizitei la cabinetul de stomatologie. Din acest motiv, sentimentul de repulsie pentru o astfel de situatie se poate adanci considerabil, determinandu-i pe cei mici sa evite pe cat posibil sa mearga la doctor cand se confrunta cu o problema de sanatate. 

Vestea buna este ca, in prezent, multe dintre cabinetele de stomatologie copii au inceput sa arate mult mai primitor, medicii sa fie mult mai prietenosi, iar interventiile sustinute sa implice un grad cat mai scazut de durere. Astfel, cei care au copii ii pot ajuta pe cei mici sa isi invinga teama de a merge la dentist prin vizite periodice la cabinet. Odata ce copilul dezvolta acest obicei, sentimentul de teama se va diminua atat de mult, incat, in cele din urma, va disparea.

Modalitati prin pot fi convins copilasul sa mearga la dentist fara frica

Din fericire, exista cateva modalitati pe care parintii le pot pune in aplicare, astfel incat cel mic sa se simta tot mai incurajat si determinat sa mearga la dentist fara teama. Printre acestea se numara si:

  • parintii nu trebuie sa-si exprime teama de a vizita cabinetul de stomatologie in fata copilului, pentru ca, daca acestia nu reusesc sa isi gestioneze corect emotiile, ii vor transmite automat micutului din starea lor de anxietate;
  • copii tind sa imite din comportamentul adultilor, mai ales din cel al parintilor lor; astfel, daca micutii vad ca parintii merg constant la medicul dentist fara teama, le va fi si lor mult mai usor sa isi insuseasca un astfel de obicei;
  • parintii trebuie sa fie sinceri cu micutul lor; cu toate ca dorinta lor cea mai mare este sa alunge din teama, este important ca acestia sa fie sinceri. Pot inlocui formularea „nu o sa simti nicio durere” cu „e posibil sa te doara putin, dar tu esti foarte curajos”;
  • parintii se pot folosi de jocuri, care au un efect placut asupra copilasilor mici; prin intermediul lor, micutii vor privi vizita la cabinet cu mai mult entuziasm si curaj.

In concluzie, rolul parintilor este de a construi treptat increderea si curajul copiilor lor prin jocuri distractive, printr-un comportament sanatos, responsabil si printr-o comunicare eficienta.

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!