Nu va mai trece mult timp si copilul ajunge la varsta la care va merge la gradinita. Alaturi de emotiile simtite de fiecare parinte care intelege ca puiul sau a crescut si urmeaza sa se alature altor prichindei de seama sa la gradinita, deci fara protectia lui timp de cateva ore bune, rolulul acesta fiind  preluat de educatoare, o preocupare speciala este cea dedicata alegerii unitatii de invatamant la care sa fie inscris cel mic. Astfel, sunt o serie de criterii pe care parintii trebuie sa le aiba in vedere pentru a face alegerea gradinitei sa fie la final considerata cea mai potrivita pentru copilul lor. 

Chiar daca, in definitiv,  nu este cel mai important, criteriul referitor la distanta gradinitei fata de casa sau fata de locul de munca al parintilor este in majoritatea cazurilor primul luat in discutie. Pentru ca fiecare parinte isi doreste ca gradinita celui mic sa fie cat mai aproape de casa, chiar inainte de a evalua celelalte conditii care trebuie indeplinite de unitatea de invatamant. 

Dupa acest criteriu urmeaza cel al tipului de sistem educational adoptat de gradinita, existand o serie intreaga de variante, precum gradinita finlandeza, vezi SevaEdu, cu predare limbi straine, cu multe activitati in aer liber, cu accent pe stiinte, arta, sport etc. De asemenea, un alt criteriu luat in considerare este si cel referitor la dotarile si functionalitatea in general a cladirii care adaposteste gradinita. O cladire solida, bine ingrijita, igienizata, atat pe dinafara, cat si la interior, cu o curte generoasa, cu pomi, iarba si vegetatie bogata in timpul sezonului cald, cu locuri de joaca securizate, pentru ca prescolarii sa aiba conditii optime pentru activitati in natura,  sunt aspecte care pot cantari mult in decizia finala. 

Totodata, alt criteriu de care parintii vor tine cont este si cel privind profesionalismul educatoarei care se va ocupa de copil la gradinita. Evident, o prima intalnire cu aceasta nu este suficienta pentru a o evalua, de aceea sunt foarte importante in acest sens recomandarile altor parinti ai caror copii au fost in responsabilitatea acesteia. 

Ei vor putea sa se pronunte, din propria experienta,  cu privire la modul de lucru al respectivului cadru didactic, daca este rabdatoare, intelegatoare si afectuoasa cu cei mici, daca nu da dovada de severitate excesiva sau chiar de violenta verbala.