În momentul în care se doreşte înscrierea copilului la o grădiniţă, multe mame îşi fac griji în această privinţă şi de cele mai multe ori nu au idee ce să aleagă; grădiniţa privată sau cea de stat. Alegerea aparţine în totalitate părinţilor, şi de cele mai multe ori aceştia cauta motive pentru a se putea decide asupra unui loc pentru copilul lor. Fie că întreabă alţi părinţi ce au copii mai mari, fie că îşi cauta singuri răspunsuri la întrebări cu ajutorul internetului sau fie că se interesează de fiecare grădiniţă în parte, alegând să viziteze personal locaţiile din oraşul lor.

O grădiniţă privată în Ploieşti are multiple beneficii dar de asemenea şi preţul este mai mare faţă de o grădiniţă de stat, (care deşi se spune despre aceasta că nu costă nimic, costa suficient şi ea…).

Cum se ia decizia în privinţa alegerii unei grădiniţe? În teorie simplu…

O grădiniţă publică, are de obicei un program bine stabilit şi se lucrează după metodologii oarecum învechite, pe când o grădiniţă privată în Ploieşti dezvolta noi tehnici de lucru şi învăţare cu cei mici din ce în ce mai atrăgătoare şi distractive, fapt ce le oferă copiilor multe ore de deprinderi noi, învăţate prin joc şi voie bună, fără stres pus pe umerii lor.

Grădiniţe private, ce sunt şi ce beneficii oferă?

Grădiniţele private vin cu o serie de avantaje şi beneficii importante:

–   În ele lucrează personal cu experienţă care ştie foarte bine ce are de făcut şi cum să ajungă mai uşor la inima copiilor;

–   Metodele educaţionale folosite sunt mult mai noi decât în cele de stat;

–   Mediul de lucru este mai bine organizat;

–   Grădiniţele sunt mai bine amenajate;

–   Copiii pot urma inclusiv cursuri de engleză, de alte limbi sau pot studia instrumente muzicale.

Grădiniţe private de zi sunt centre autorizate de administrația educațională să livreze primul ciclu de Educație a Copilului care nu sunt susținute din fonduri publice.

În mod normal, programele lor sunt mai flexibile și mai largi decât în grădiniţele publice de zi. De obicei, au programe cuprinse între 7 -19, deși acest lucru depinde de grădiniţă și sunt de obicei adaptate nevoilor părinților.

Programul educațional este uşor diferit faţă de grădiniţele publice dar respectă reglementări stricte echivalente cu cele ale centrelor publice în ceea ce privește siguranța și facilitățile. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că grădiniţele private tind să aibă spații mai mari și mai multe materiale disponibile pentru copii.

Personalul este, de asemenea, pregătit, trebuie să fie calificat în educaţia pentru copii, tehnicieni seniori în educația copiilor sau auxiliare. În grădiniţele private exista mai mult personal decât într-o grădiniţă publică.

Calendarul școlar este mai extins în grădiniţele private. De obicei, ei deschid mai multe zile pe an, doar închizând în timpul sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte. Binenteles, vor avea nevoie de încă 2 săptămâni pe an pentru o curăţenie avansată în incinta; atunci grădiniţele private se închid total.