Oferta actuala de termostate ambient include numeroase modele disponibile pe piata, dispozitive menite sa asigure utilizatorii ca vor plati mult mai putin pentru incalzire si ca vor reusi sa mentina o temperatura placuta in locuinta.

Folosirea si alegerea corecta a unui asemenea termostat ajuta utilizatorii sa economiseasca intre 10 s 12% din valoarea facturii la incalzire. Numele acestui dispozitiv provine din grecescul “thermos” si “statos” ce inseamna a mentine caldura.

Termostatul ambiental nu este altceva decat un regulator de camera ce comanda pornirea si oprirea sistemului de incalzire a locuinte, in functie de comenzile pe care le primeste de la utilizatori.

Tipuri de termostate ambient si rolul acestora

In oferta magazinului online Aleroma sunt incluse mai multe modele de termostate de ambient. Principiul de functionare al acestora este simplu: termostatul are senzori care regleaza temperatura din incapere. Cand temperatura inregistrata este mai mica decat temperatura setata, atunci termostatul da comanda sistemului de incalzire sa porneasca. Atunci cand temperatura optima este atinsa, termostatul sisteaza temporar furnizarea de caldura.

Termostatele de ambient sunt folosite pentru a controla centralele termice pe gaz, pe lemne, raditoarele electrice, aparatele de aer conditionat si nu numai. Exista numeroase tipuri de termostate pe piata, printre care termostatele mecanice si digitale. Termostatele mecanice sunt foarte durabile, insa nu pot fi actionate decat manual, necesitand implicarea totala a utilizatorilor.

Termostatele digitale sau electronice sunt programabile, ceea ce inseamna ca acestea permit si intocmirea unui plan de incalzire pe ore, zile sau chiar saptamani de vacanta. Termostatele pot fi cu fir sau wireless, cele wireless fiind preferate de utilizatori deoarece sunt moderne si mult mai eficiente, in timp ce termostatele cu fir sunt mai ieftine si trebuie montate doar in camera in care exista centrala.

Criterii de alegere a termostatului de ambient potrivit

Termostatul potrivit se alege in functie de tipul sistemului de incalzire. Performanta unui termostat se apreciaza in functie de 3 criterii, si anume histereza, sensibilitatea si modulde alimentare. Histereza este de fapt diferenta dintre temperatura setata pe termostat si cea inregistrata ambiental, ce determina pornirea sistemului de incalzire.

Sensibilitatea este o caracteristica a pasului de masura sau acuratetii cu care este masurata temperatura. Din alt punct de vedere, modul de alimentare al termostatului poate fi la priza sau cu acumulatori, iar majoritatea clientilor prefera termostatele cu acumulatori.

Pentru utilizatorii care calatoresc mult, cel mai eficient este modelul electronic, programabil, care si merita toti banii deoarece permit coborarea temperaturii ambientale atunci cand nu sunt acasa.

Inlocuirea sau instalarea termostatului este extrem de simpla. este necesar ca dispozitivul sa fie ales in functie de necesitatile utilizatorilor, sa se opreasca alimentarea electrica de la tablou, sa scoata carcasa vechiului termostat si sa scoata baza acestuia, sa prinda baza noului termostat in perete si sa monteze noul dispozitiv, legand firele intre ele.

In concluzie, alegerea unui termostat nu este foarte dificila in conditiile in care utilizatorii cunosc criteriile de achizitie.