Tratamentul ortodontic este utilizat în principal pentru prevenirea și corectarea neregulilor „mușcăturii”. În ortodonție, „mușcătura” se referă la modul în care dinții de sus și cei de jos se ating. Mai mulți factori pot contribui la astfel de nereguli, inclusiv factori genetici, pierderea precoce a dinților primari (de lapte) și obiceiuri greșite (cum ar fi suptul degetului mare).

Neregulile ortodontice pot fi prezente la naștere sau se pot dezvolta în perioada copilăriei. Dinții strâmbi afectează încrederea în propria persoană și îngreunează o îngrijire orală bună, în timp ce dinții drepți împiedică apariția cariilor și a bolilor parodontale din copilărie.

În timpul vizitelor la stomatolog, medicul este capabil să utilizeze multe instrumente de diagnostic pentru a monitoriza neregulile ortodontice și, dacă este necesar, să implementeze strategii de intervenție timpurie. Copiii trebuie să aibă o evaluare ortodontică înainte de vârstă de opt ani.

De ce este nevoie de un tratament ortodontic la copii?

Unii copii prezintă semne precoce ale unor nereguli ortodontice minore. În astfel de cazuri, medicul stomatolog poate alege să monitorizeze situația în timp, fără a face intervenții. Cu toate acestea, pentru copiii care prezintă nereguli ortodontice severe, tratamentul ortodontic timpuriu poate oferi multe beneficii, inclusiv:

  • Creșterea încrederii în sine și îmbunătățirea aspectului estetic.
  • Probabilitate de dezvoltare corespunzătoare a maxilarului.
  • Probabilitate crescută de a avea dinți adulți aliniați corespunzător.
  • Riscul redus de bruxism (scrâșnitul din dinți).
  • Riscul redus de apariție a bolilor parodontale și a cariilor.
  • Risc redus de apariții a afecțiunilor la dinții adulți.
  • Riscul redus de tratamente ortodontice prelungite în anii următori.
  • Riscul redus de probleme de vorbire.
  • Riscul redus de rănire a dinților, gingiei și a membranei maxilare.

Când poate începe un copil un tratament ortodontic precoce?

Medicii stomatologi recunosc trei stadii de tratament ortodontic legate de vârstă. Aceste etape sunt descrise în detaliu mai jos.

Etapă I: Tratament precoce (2-6 ani)

Tratamentul ortodontic timpuriu are drept scop ghidarea și reglarea lățimii ambelor arcade dentare. Principalul obiectiv al tratamentului precoce este de a oferi suficient spațiu pentru ca dinții permanenți să crească corect. Printre candidații la un tratament precoce se numără: copiii care au dificultăți de mușcătura corectă, copiii care pierd devreme dinții de lapte, copiii al căror maxilar fac zgomot când este mișcat, cei care suferă de bruxism și copii care respiră pe gură în loc de nas.

În faza de tratament precoce, medicul stomatolog colaborează cu părinții și copiii pentru a elimina obiceiurile dăunătoare din punct de vedere ortodontic, cum ar fi folosirea excesivă a suzetei și suptul degetelui. De asemenea, stomatologul poate recomandă un anumit tip de aparat dentar pentru a promova dezvoltarea maxilarului, pentru a acorda spațiu pentru dinții adulți sau pentru a preveni „deplasarea” dinților în zone nedorite.

Etapa II: Dentiție mijlocie (6-12 ani)

Obiectivele acestei etape sunt alinierea mandibulei, începerea corectării mușcăturii și începerea procesului de îndreptare ușoară a dinților permanenți nealiniati. Această etapă marchează o perioadă de dezvoltare în care țesuturile moi și dure sunt extrem de flexibile. Prin urmare, în unele moduri, marchează un moment optim pentru a începe să corecteze o malocluzie severă (dinții sunt poziționați incorect și nu realizează o mușcătură potrivită între partea inferioară și cea superioară a gurii).

Din nou, stomatologul poate recomanda copilului un aparat dentar. Unele aparate sunt fixe, iar altele sunt mobile. Indiferent de aparat, copilul va putea în continuare să vorbească, să mănânce și să mestece în mod normal. Cu toate acestea, copiii care au aparate dentare fixe ar trebui să aibă grijă suplimentară pentru a curăța întreaga regiune bucală în fiecare zi.

Etapa III: Dentiție pentru adolescenți (13+ ani)

Unele dintre principalele obiective ale dentiției adolescentului includ îndreptarea dinților permanenți și îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului. De obicei în această etapă, stomatologul va oferi aparate dentare fixe sau mobile pentru a îndrepta treptat dinții. După finalizarea tratamentului ortodontic, adolescentului i se poate cere să poarte un retainer pentru a preveni regresia dinților la alinierea lor inițială.