Pentru ca tot mai multe persoane comanda lapte praf, iar acest subiect este unul destul de controversat si a generat numeroase disensiuni intre oamenii de stiinta si chiar si la nivelul unor lideri de opinie, dar care nu au pregatire in domeniul sanatatii, este important de mentionat care sunt cele mai comune situatii in care mamele folosesc laptele praf pentru micutii lor.

Sanatatea mamei poate determina utilizarea de lapte praf

Din diferite motive de sanatate, unele mame se pot afla in imposibilitatea de a alapta, caz in care comanda lapte praf, pentru a-si hrani bebelusul in mod corespunzator. Printre astfel de exemple se afla cazurile in care mama este infectata cu HIV sau are tuberculoza activa, este extrem de bolnava sau a suferit anumite tipuri de interventii chirurgicale la nivleul sanului, care au indepartat sau deconectat anumite parti responsabile pentru lactatie. De asemenea, exista si situatia in care mama ia medicamente care ar putea dauna bebelusului, caz in care medicul va recomanda oprirea alaptarii.

Bebelusul nu poate fi alaptat

Atunci cand copilul are un defect din nastere sau o problema a metabolismului, cum ar fi galactozemia, care face alaptarea dificila sau chiar imposibila, se va recurge la hranirea cu lapte praf.

Bebelusul are risc de malnutritie

In anumite circumstante, sugarii pot fi sub risc de malnutritie, cum ar fi din cauza deficitului de fier, ca urmare a deficientelor de vitamine (de exemplu, vitamina D, care poate fi mai putin prezenta in laptele matern decat este necesar la latitudini mari, unde este mai putin soare) sau din cauza nutritiei inadecvate in timpul tranzitiei la alimente solide. Riscurile pot fi adesea atenuate prin alimentatie si prin educatia mamelor si a ingrijitorilor, precum si prin administrarea de lapte praf.

Preferinte personale, credinte si experiente

Exista si mame carora nu le place sa alapteze si considera alaptatul foarte dificil. In plus, alaptarea poate fi dificila pentru victimele violului sau ale abuzului sexual. Mai mult chiar, exista situatii in care hranirea la san poate fi un declansator al tulburarii de stres posttraumatic.

Absenta mamei

Atunci cand copilul este adoptat, orfan, abandonat sau in custodia exclusiva a unui barbat, el trebuie, totusi, sa manance, iar in acest caz va primi lapte praf. Sunt si alte situatii care pot impiedica un contact direct intre mama si copil, iar in aceasta perioada este recomandata alimentarea bebelusului cu lapte praf.

Alergii alimentare

Atunci cand mama consuma alimente care pot genera alergii sugarului, este recomandat sa se intrerupa alaptarea pentru o anumita perioada. Laptele matern va fi inlocuit in acest caz cu lapte praf.

Insuficienta laptelui

Exista si situatii in care mama nu poate produce suficient lapte. In mod alternativ, in ciuda unei alimentatii sanatoase, este posibil ca laptele matern sa nu aiba o calitate corespunzatoare, caz in care se va trece la suplimentarea cu lapte praf.

Presiuni financiare

Concediul de maternitate poate fi insuficient platit, caz in care mama se va angaja, ceea ce va interfera cu programul de alaptare. Copilul va ramane in grija tatalui sau a altor persoane,iar acest lucru inseamna ca are nevoie de lapte praf pentru o alimentatie corecta.

Acestea sunt cele mai comune motive pentru care mamele ajung sa comande lapte praf, in conformitate cu recomandarile medicului specialist.

Lasa un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!