Atunci cand un cuplu decide sa-si efectueze separarea sau divortul, este foarte recomandabil sa aveti intotdeauna un avocat specializat in materie care sa va indrume pe tot parcursul procesului.
Desi sa fii consiliat de un avocat experimentat in divorturi va fi intotdeauna cea mai buna optiune, exista unele cazuri in care nu este nevoie sa angajezi unul, deoarece o poti rezolva singur. De exemplu, atunci cand ambii vor divorta si nu au copii sau bunuri in comun. In acest caz, fara a fi nevoie sa angajezi un avocat, iti poti incepe procesul printr-un notar sau municipalitate.
Aici va explicam beneficiile de a avea ajutorul unui avocat de familie in caz de separare.
Singurul lucru care este necesar la divort este ca au trecut cel putin trei luni de la casatorie. Primul lucru este sa stim cu ce tip de divort ne confruntam, de comun acord sau contencios.
Tipuri de divort
Divortul de comun acord : este cel mai putin daunator proces de divort pentru membrii casatoriei, atat din punct de vedere personal, cat si economic. Aceasta se prezinta printr-un acord de reglementare atata timp cat nu prezinta o situatie nefavorabila pentru niciunul dintre membri.
Continutul acestui acord include dizolvarea activelor si modul in care acestea vor fi gestionate, mai ales cand vorbim de locuinte. In cazul unei situatii nefavorabile, va trebui convenita o pensie compensatorie, care este de obicei unul dintre cele mai controversate puncte alaturi de problemele copiilor daca exista (custodie, vizite, pensie alimentara)
Divortul contencios: apare atunci cand membrii nu ajung la un acord si judecatorul va fi cel care hotaraste. Acest tip de divort este mai lung si mai costisitor si, de asemenea, raspunzand la intrebarea din titlu, ar forta angajarea unui avocat de familie si, bineinteles, mersul in instanta pentru ca fiecare parte sa isi aduca contributiile.
Divortul expres: aceasta este si o procedura rapida si ieftina. A fost introdusa in 2005 si a insemnat o schimbare importanta pentru cuplurile casatorite care doreau sa-si desfiinteze uniunea fara separarea prealabila sau nevoia de a motiva. Singurele cerinte sunt sa fie de comun acord si sa fi fost casatorit de cel putin trei luni.
Factorii ai procesului de divort
Vointa ambelor parti este factorul care va determina ce tip de divort va exista. Patrimoniul membrilor casatoriei va fi necesar pentru luarea deciziilor de natura economica, precum si a regimului economic patrimonial. Copiii in comun pe care cuplul ii are si cuantumul pensiilor.
In functie de tipul de divort, procesul poate fi mai usor si mai ieftin sau mai greoi si mai costisitor. Cei care au un acord amiabil faciliteaza procedurile. Daca exista copii, va fi necesar sa fii meticulos cu acordul de reglementare deoarece interesul minorului va prevala intotdeauna.
Ai nevoie de un avocat pentru un divort necontestat?
Daca este necesar. Nu doar angajarea unui avocat, ci si a unui avocat judiciar. Ceea ce exista este posibilitatea ca ambii membri ai casatoriei sa aiba acelasi avocat sau avocat.
Obligatia de a angaja un avocat in caz de divort de comun acord este cuprinsa in lege in fragmentul care spune ca „sotii trebuie sa fie asistati la acordarea actului public in exercitiu Avocat”, care tine de articolul 82 din Codul civil. .
Sarcina avocatului de divort merge mai departe decat simplul proces de divort deoarece chiar si dupa ce exista o sentinta definitiva pot aparea in continuare conflicte intre soti. De multe ori probleme controversate precum nerespectarea pensiei alimentare sau a regimurilor de vizitare dau nastere la dezacorduri.
In cazul in care se solicita un aparator public, trebuie solicitat si un procuror . Ambii vor fi numiti prin ordinea listei. Pe de alta parte, in cazul angajarii unui avocat privat, acesta va fi cel pus la dispozitie de avocat.
Fiecare dintre membrii procesului de divort va fi asistat de un avocat si reprezentat de un avocat fara a uita figura mediatorului familial, profesionist care ar putea participa si la o procedura de divort.
Procedura de divort
In cazurile de divort necontestate, va trebui intr-adevar sa angajati un avocat. Acesta va intocmi acordul de reglementare ca urmare a acordului la care sa ajuns intre membri. Dupa aceea, se deschid doua optiuni:
Procedura judiciara: odata formulata cererea de divort si agreat acordul de reglementare, avocatul va prezenta totul in instanta. In cazul avea copii minori, judecatorul si procurorul vor fi insarcinati sa verifice daca acordul nu contine acorduri ilegale sau care prejudiciaza salariatii.
Daca nu exista copii minori, avocatul va fi responsabil pentru aprobarea acordului de reglementare. Acesta va fi, de asemenea, responsabil pentru certificarea ca niciunul dintre acorduri nu dauneaza copiilor sau sotilor. In cazul constatarii oricarei nereguli, judecatorul competent va decide.
Procedura extrajudiciara: daca membrii casatoriei nu au copii minori, se pot adresa la notar pentru a executa divortul. In acest caz, avocatul va prezenta contractul de reglementare impreuna cu actul de divort.
Procesul de mediere familiala: in cazul in care nu se poate ajunge la o intelegere cu sotul/sotia, este indicat sa mergi la un mediator inainte de a incepe un proces contencios. Aceasta este o figura dedicata rezolvarii problemelor cu scopul de a ajunge la un acord inainte de a apela la judecator.