Fiecare antreprenor, a cărui activitate este legată de aprovizionare sau producție mare, mai devreme sau mai târziu se confruntă cu problema găsirii de spații depozitare. Spațiul de depozitare este un depozit în care sunt create toate condițiile pentru depozitarea materiilor prime și transportul acestora.  Orice firmă care implică schimbul de mărfuri, în primul rând, are nevoie de spații depozitare de înaltă calitate pentru depozitarea anumitor bunuri, deoarece veniturile companiei depind direct de aceasta. Dacă te confrunți cu problema alegerii unui depozit, mai întâi trebuie să știi ce tipuri de spații de depozitare există. Conform deciziilor de planificare, se disting spații de depozitare închise – camere separate; semi-închise – camere cu unul, doi sau trei pereți; depozite deschise în zone specializate deschise.

Tipuri de spații depozite

Una dintre caracteristicile importante ale zonei de depozit este modul de depozitare. În primul rând, se iau în calcul condițiile de depozitare a materiilor prime și, în al doilea rând, de funcțiile suplimentare pe care trebuie să le îndeplinească depozitul. Iată care sunt principalele tipuri de spații de depozitare în funcție de temperatură: spații depozitare uscate, spații depozitare refrigerare, neîncălzite, încălzite, izolate.

Mai mult, depozitele sunt împărțite după scop, în funcție de tipul de activitate: industrial – la companiile sau firmele producătoare, retail, en-gros, tranzit și transbordare – pentru depozitare pe termen scurt, vamale – pentru supraexpunerea mărfurilor înainte de controalele vamale, de rezervă pentru depozitarea mărfurilor în caz de urgență.

Un depozit este o clădire, un complex de clădiri, zone specializate interioare și exterioare destinate plasării, depozitării mărfurilor, pregătirii și expedierii către cumpărător. Spațiile de depozitare de acest fel diferă în ceea ce privește mărimea, gradul de mecanizare, tipurile de depozitare a mărfurilor, precum și scopul lor.

De obicei, depozitele de inventar sunt specializate în depozitarea materialelor pentru scopuri de producție. Spațiile de depozitare pentru producție sunt concepute pentru a depozita bunuri în curs de desfășurare și materialul necesar pentru producție. Spațiul de depozitare comercial este necesar pentru aprovizionarea neîntreruptă a consumatorilor, aceștia pot aparține producătorilor de bunuri și firmelor comerciale, inclusiv lanțurilor de vânzare cu amănuntul. Depozitele de transport sunt spații pentru depozitarea temporară a materialelor. Acestea includ terminalele feroviare, de marfă, aeriene și maritime.

Spații depozitare universale și specializate

Depozitele sunt, de asemenea, împărțite în universale și specializate. Cele universale sunt concepute pentru depozitarea diferitelor tipuri de materiale și pentru a stoca unul sau mai multe tipuri de materiale conexe (de exemplu, chimice). Spațiile de depozitare se disting și în funcție de forma lor, putând fi deschise, semi-închise și închise. Cele deschise sunt zone cu un unghi ușor înclinat, cu o suprafață dură, concepute pentru depozitarea mărfurilor care nu reacționează la intemperii. Cele semi-închise sunt construite cu acoperiș de protecție articulată, pentru mărfurile care necesită protecție împotriva precipitațiilor atmosferice. Spațiile de depozitare închise sunt spații care pot fi cu un singur etaj, izolate, încălzite, reci.