Ingrijirea bebelusilor si a copiilor mici reprezinta un fel de necunoscuta pana in momentul in care te confrunti chiar tu cu anumite probleme foarte clare si specifice. Cum ii desfund nasul? Cum tai unghiile astea minuscule? Cum il ajut sa respire mai bine noptea?
In acest articol vei afla care sunt cele mai importante accesorii practice care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa.
- Batista bebelusului
Pe lista de produse practice pentru igiena copiilor, batista bebelusului ocupa un loc fruntas. Ea poate fi folosita in deplina siguranta de la nastere si pana la implinirea varstei de 1, 2 sau 3 ani, cand cel mic invata, in sfarsit, sa sufle nasul in mod eficient. Mai mult decat atat, batista bebelusului este un dispozitiv medical recomandat de catre medici specialisti ORL din toata lumea, care ii recunosc eficienta in prevenirea otitelor.
- Periuta si pasta de dinti
Daca e vorba despre produse necesare pentru igiena celor mici, recomandarea specialistilor este ca periuta si pasta de dinti sa fie folosite zilnic, inca de la eruptia primului dintisor. Daca la inceput vei folosi periuta de tip degetar pentru a curata dintisorul si gingiile celui mic, in timp veti avansa la o periuta obisnuita si, apoi, la una electrica.
Probabil ca iti faci griji in legatura cu pasta de dinti si cu faptul ca juniorul nu reuseste sa clateasca eficient gurita. Ei bine, atata timp cat alegi un produs adaptat varstei si il utilizezi conform instructiunilor – punand o cantitate mica pe periuta – bebelusul este in siguranta.
- Pieptene / perie
Ok, poate ca in primele luni de viata bebelusul nu are prea mult perisor, dar un pieptene sau o perie moale ii sunt necesare. Utilizarea zilnica ajuta la crearea unor obiceiuri de viata pe care ti le vei dori cand copilul va fi ceva mai mare, iar podoaba capilara mai bogata. In plus, ele pot fi utile la masajul scalpului si imbunatatirea circulatiei sagvine la acest nivel si la indepartarea cojitelor de lapte.
Din motive clare, fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propriul pieptene, acesta fiind unul dintre acele obiecte personale care nu se instraineaza si nu se folosesc la comun.
- Sampon / gel de dus
Pielea si scalpul bebelusului sunt mai subtiri si mai delicate decat cele ale adultului, prin urmare utilizarea unor produse de ingrijire blande este foarte importanta. Achizitia de produse special destinate bebelusilor este recomandata de catre medicii pediatri; cea mai sigura alegere pe care o poti face este reprezentata de gamele dermatocosmetice disponibile in farmaciile fizice sau virtuale.
Utilizarea produselor dermatocosmetice garanteaza pentru bebelusul tau o experienta placuta si sigura, caci ele nu contin parfumuri, coloranti sau conservanti care pot declansa reactii alergice.
- Servetele umede
E adevarat, utilizarea apei si, cand e necesar, a sapunului este cea mai buna alegere pe care o poti face pentru sanatatea copilului tau. Din pacate, nu ai intotdeauna acces la aceste doua articole, caz in care servetelele umede se dovedesc un inlocuitor extrem de practic si de util.
Oferta de pe piata este foarte generoasa, dar o recomandare de bun simt este sa alegi o varianta special conceputa pentru copii, preferabil marcata ca fiind hipoalergenica: asta inseamna un continut redus de substante chimice.
- Trusa de unghii
Unul dintre cele mai frecvente motive de panica in randul proaspetilor parinti are legatura cu taiatul unghiilor la bebelusi. E de inteles, cand degetelele sunt atat de mici, iar unghiutele par niste foite de tigara.
Din fericire, exista truse de unghii speciale pentru bebelusi, care includ unghiere sigure si forfecute prevazute cu protectie, astfel incat riscul aparitiei accidentelor sa fie cat mai mic.
Din motive de igiena si sanatate, bebelusul trebuie sa aiba propria sa trusa de unghii inca din prima zi de viata. Si e o idee buna sa ii tai frecvent unghiutele si sa rotunjesti cu atentie colturile, ca sa nu se zgarie pe fata.
La aceste obiecte de baza, de care orice parinte are nevoie, se mai adauga si altele care iti fac viata mai usoara sau care se dovedesc indispensabile in anumite situatii. Nu ezita sa vorbesti cu medicul pediatru despre oricare dintre acestea.