SSM este un subiect de interes general pentru toți angajatorii. Este vorba despre o serie de reglementări importante, stabilite legal pe care fiecare angajator trebuie să le ia în calcul pentru a evita un accident de muncă. Accidentele de muncă sunt cele mai grave evenimente cu care se va confrunta o persoană și trebuie să fie evitat cu mare atenție. În mod sigur, niciun angajator nu vrea să vadă un reprezentant al procuratorii prin firmă.

De asemenea, angajatorii care nu țîn cont de reglementările SSM riscă un control cu urmări extrem de neplăcute, indiferent de obiectul de activitate pe care firma îl are. Angajatorii au obligația de a se asigura că angajații își desfășoară activitatea în siguranță, în absolut tot ce ține de jobul lor.

Trebuie întocmită o fișă SSM?

Angajatorul este obligat să întocmească o fișa de instruiere SSM pentru fiecare post din firmă, fișa pe care angajatul să o citească și semneze. Dacă această obligație nu este respectată, este o contravenție și angajatorul poate fi sancționat cu amendă.

Alte obligații din ghidul SSM

Angajatorul are obligația de a dota personalul cu echipament individual de protecție în conformitate cu reglementările existente, altfel riscă o amendă. Trusa sanitară și trusa de prim ajutor sunt de asemenea, obligatorii.

Obligațiile angajatului în ceea ce privește sănătatea și securitatea în timpul muncii trebuie să fie menționate atât în fișa de instructaj cât și în fișa postului, chiar și în momentul în care postul nu implică probleme majore.

Angajatorul va răspunde patrimonial, în conofrimitate cu legea pentru toate prejudiciile care au fost cauzate victimelor accidentelor de muncă sau pentru afecțiunile profesionale.

Toate vehiculele de firmă trebuie să aibă minim o jachetă de avertizare dotată cu benzi reflectorizante.

Angajatorul trebuie să ofere în mod gratuit echipamentul individual de protecție nu doar pentru personalul care desfășoară activități în anumite incinte, cât și pentru vizitatorii respectivei incinte.

Alte obiligații implică întocmirea următoarelor subpuncte:

  • Structura unui scneariu de securitate pentru eventualitatea izbucnirii unui incendiu;
  • Un set de instrucțiuni în funcție de care electricianul firmei își va desfășura activitatea;
  • O grilă pentru evaluarea riscurilor pentru anumite locuri de muncă, în funcție de specificațiile acestora;
  • O fișa pentru instruirea colectivă a angajaților.

Cum se pot asigura angajatorii că respectă toate aceste prevederi

Cea mai bună soluție pentru angajatorii care vor să respecte toate prevederile SSM și care vor să evite o emendă în cazul unei inspecții, este să lucreze cu un inspector SSM care să pună la punct fiecare detaliu. 

Specialiștii știu cum să aplice normele SSM în funcție de specificul afacerii. Spre exemplu, o firma IT este foarte posibil să nu necesite echipament special de muncă, însă prizele trebuie să fie corespunzător marcate.